Преди ден TrafficNews съобщи за фрапиращ случай, при който водачка на автомобил, шофирала пияна и предизвикала катастрофа в ЖР "Тракия" е била освободена само няколко часа след произшествието. Тъй като стандартната практика в полицията е при подобни ситуации, шофьорът да бъде задържан за 24 часа, този казус предизвика серия въпроси. Още повече, че при проверката на пътя, дрегерът е отчел 2 промила алкохол при въпросния водач. В тази връзка медията изпрати няколко въпроса до Областната дирекция на МВР. Зададохме следните въпроси: 

- Рутинна практиктика ли е в Областната дирекция на МВР да освобождава водачи, употребили сериозно количество алкохол и причинили ПТП преди да изтекат 24 часа от задържането им?

- Кой е разпоредил водачката да бъде освободена?

- На какво основание е станало това? 

От Пресцентъра на пловдивската полиция изпратиха следния отговор, който далеч не отгаваря на зададените въпроси. 

Ето и самият отговор без редакторска намеса: 

Във връзка с Ваше запитване Ви уведомяваме, че сутринта на 1 октомври екип на сектор „Пътна полиция“ е посетил сигнал от тел. 112 за възникнало произшествие с материални щети на кръстовище между бул. „Освобождение“ и ул. „Пеньо Пенев“ в жк „Тракия“ в Пловдив. На място са установени двамата участници и са изпробвани с дрегер за употреба на алкохол, като при водачката на единия автомобил апаратът отчел стойност над допустимата. В рамките на образуваното бързо производство по чл. 343б, ал. 1 от НК жената е отведена в Пето РУ за срок до 24 часа.

Съгласно чл.72, ал.1, т.1 от Закона за Министерството на вътрешните работи  полицейските органи могат да задържат лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Упражняването на правомощието по чл. 72 от ЗМВР от страна на полицейския орган е в условията на оперативна самостоятелност, тоест дава възможност за преценка дали лицето да бъде задържано, както и кога да бъде освободено, като задържането винаги следва да е съответно на целта на закона, без да се нарушава един от основните принципи на административния процес, регламентиран в чл. 6 от АПК, а именно - принципът за съразмерност при упражняването на административните правомощия. Съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 2 от АПК административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава, тоест задържането по чл. 72, ал. 1 от ЗМВР следва да е оправдано от гледна точка на съразмерността на налаганото ограничение с необходимостта за постигането на законовата цел. 

В  конкретния случай полицейските служители са направили преценка, че след извършване на определени процесуално-следствени действия, задържането е изпълнило своето предназначение преди изтичането на 24 часа и не е обосновано лицето да продължава да бъде ограничавано.

Този отговор би бил задоволителен, ако нямахме наблюдения как всъщност процедират в подобни случаи полицейските служители.  

Според вътрешните правилници на МВР водачи, заловени да шофират с над 1,2 промила алкохол, се задържат за 24 часа в ареста на районното управление, на чиято територия е заловен нарушителя. Целта на мярката е първо водачът да отрезнее, а паралелно с това да се действа и в по направление превенция и следващият път преди да се качи пиян в колата, водачът да си спомни какво го очаква. И по принцип служителите на МВР спазват вътрешните правилници, та дори и в някои случаи си превишават правата, като задържат жертви на произшествия, както се случи преди две седмици в София. Тогава жена, пострадала при полицейска гонка с мигранти, бе държана 16 часа в районното, заради положителен тест за наркотици, който впоследствие се оказа грешен! След инцидента служебният министър Илков коментира, че "всички действия са съобразени с правилата и функционалната компетентност на колегите". 

От Областната дирекция съобщават, че  "полицейските служители" са направили преценка и са освободили жената, но от отговора не става ясно кои са тези полицейски служители - тези, които са работили по случая, началникът на районното или някой на по-високо ниво. Защото според информация на TrafficNews водачката е била освободена след края на работното време, като за случая служителят , работил по досъдебното производство е бил върнат на работа. Това едва ли е стандартна практика в Областната дирекция. Всъщност, според източници на медията, разпореждането е дошло от директора на полицията Георги Машонов. На какво основание обаче - не е ясно. Дали служебният министър Илков е запознат с либералния подход на пловдивския директор, не знаем.

В такъв случай ще изпратим поредно запитване до ОД МВР , в което се надяваме да ни предоставят данни колко от задържаните водачи, заловени след употреба на алкохол, са били освободени без да се налага да изчакат края на 24 -часовия срок. И се надяваме да получим конкретен отговор. 

Либерални! Докато в София арестуват жертви на катастрофи, в Пловдив пускат без арест пияни шофьориЖена с 2 промила, причинила катастрофа, е освободена след часове. Кой и на какво основание взе това решение?