В своята дейност МВР спазва, защитава и уважава правата на човека, като съдейства за утвърждаване на принципите на правовата държава и не допуска дискриминация. Това гласи член 2 от Етичиния кодекс на българската полиция. Тези принципи  според които трябва да работят българските полицаи обаче са само в пожелателен аспект, а последният скандален случай, в който жена, пострадала при катастрофа при полицейска гонка с мигранти бе държана 16 часа в районното заради положителен тест за наркотици, за пореден път показва двойният стандарт, с който работи българската полиция.

При задържането на Антоанета Борисова от страна на органите на реда наблюдаваме не само нарушение на граждански права, но и липсна на елементарна етика, съпричастност и хуманност към човек, станал жертва на инцидент, причинен от самите полицаи. Може би само щастливата случайност е спасила жената, която е е оказала на грешното място в грешното време. И вместо да направят всичко възможно да помогнат на жертвата, която освен с физически травми е била изплашена до смърт, те я държат в продължение на 16 часа на стол в районното управление! Причината е, че тестът за опиати, който й е направен три часа след произшествието и след като тя е взела лекарства, тъй като е отведена в болница, се е оказал положителен. А според зам. началника на въпросното Пето районно Илия Кузманов „Борисова не била толкова виновна, че да я вкарат в килията на предварителния арест“. Говорим за човек, пострадал при катастрофа причинена от полицаи, които са преследвали кола с мигранти с с огромна скорост по „Ботевградско шосе“.

Но да се върнем на дискриминацията и двойния стандарт, който полицията прилага при проверка на гражданите с въпросните драг тестове. През последните години десетки водачи в цялата страна съобщават за случаи с шофьори, при които пробата с дрегер за наркотични вещества е положителна, а в последствие кръвната проба установява, че те не са употребявали наркотици. Голяма част от драг чековете дават фалшиви резултати. Изследвания и опити показаха, че въпросните драг чекове реагират на различни лекарства, които се продават без рецепта в аптеките. Разследване на TrafficNews установи, че храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат влияние на пробите.

Само преди месец Върховният административен съд отмени наредбата от 2022 г. , която определя условията и реда за тестването за наркотици на полицаите. Делото във ВАС беше образувано миналата година по жалба на пловдивския „Централен полицейски синдикат на МВР“. Наредбата беше приета преди две години след няколко случая на заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, особено след като започнаха да излизат и положителни проби.

От полицейските синдикати алармираха, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Тестовете, с които се проверяваха полицаите бяха абсолютно същите , с които се тестват и гражданите DrugCheck3000 и DrugTest5000. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест. Т. е полицаите тестват водачите със тестове, за които те самите твърдят, че са неефективни. Звучи като пълен абсурд, но не е! И десетки българи вече са станали жертва на дискриминацията, от която точно МВР трябва да ни защитава. 

Резултатите от кръвните проби излизат с огромно забавяне, тъй като  се анализират единствено във ВМА и в Института по криминалистика. Което на практика превръща част от водачите в затворници, тъй като за да получат свидетелствата си за правоуправление обратно, те трябва да чакат около година. Десетки българи губят работата си, тъй като ако професията им е свързана с шофиране, те не могат да я практикуват. 

Въпреки че лекари и юристи повдигат този въпрос многократно, законодателят не се съобразява с техните препоръки, а завишава санкциите, с които цели да ограничи употребата на забранени вещества от водачите. Депутатите използват големия брой жертви по пътищата, за да скрият своята некомпетентност и да приемат наистина работещи закони. 

Всяко следващо ръководство на МВР обещава да промени процедурата и да съкрати срока на кръвните проби, но това на практика не се случва и жертвите на Светата инквизиция, в която се превръща полицията, продължават да се увеличават.

И това далеч не е всичко. Не са изолирани случаите, когато полицейски служители фалшифицират тестове, за да се саморазправят с някой гражданин или да ги използват за корупционни практики. Скандален случай с подправен тест имаше , когато начело на пловдивската полиция бе Йордан Рогачев.