Журналистът от БНТ и инфлуенсър Флора Стратиева коментира обидите на сексуална основа, които си разменят както политиците, така и привържениците на различните политически формации.  Тя смята, че обидните мемета , които се разпространяват за новия председател на парламента Рая Назарян от ГЕРБ са не по-малко гнусни, от сексистките изказвания спрямо Лена Бориславова от Продължаваме промяната. 

Целият коментар на Флора вижте тук: 

 

Години наред публичното пространство (и най-вече един високоморален демократичен балон), бе изпълнено с безпардонни изказвания и всевъзможни обиди на сексуална основа по адрес на Десислава Атанасова от ГЕРБ. Към нея бе отправена и култовата реплика, атестат за висока интелигентност: “Не може всеки път, като чуете за духане, да излизате на трибуната”. Тези думи бяха казани от депутат от ПП (тогава все още от БСП) от самата трибуна на Народното събрание. Такова поведение бе не просто гнусно, но и излишно впрочем. Десислава Атанасова има достатъчно дълъг политически опит. Не мисля, че би било толкова трудно да откриете и несексистки варианти за критика.

След това, на политическия небосклон изгря Лена Бориславова от ПП. Каквото и да мислите за нея, мисля, че обективно казано, на родна почва не е имало политик, който е отнасял повече имиджови щети на база сексуални спекулации. Коя от коя по-гнусни. Помня, че някои хора даже ги и възпяваха. Помня също, че тогава всички високоморални, демократично мислещи хора осъждаха това поведение. И с право. Пишеха се статуси и пламенни защити, подхвърляше се наляво и надясно думата сексизъм.

Все си мислех, че изпитвайки всичко това на гърба си, хората, които тъй пламенно защитаваха Лена Бориславова ще могат да видят лицемерието в поведението си и ще променят мнението си относно допустимостта на подобен тип “аргументи” в политическия дебат.

Но не би. От няколко дена демократичният ми фийд е залят от мемета за Рая Назарян, hawk tua колажчета и други откровени простащини. Ако тези неща идваха от Възраждане, Величие, БСП или ИТН, пак щеше да е грозно. Но поне нямаше да е лицемерно. Ще ме прощават Костадин Костадинов и Тошко Йорданов, че така ги подценявам, обаче те не са първите хора, които ми изникват в съзнанието, когато чуя за либерални западни ценности (една от най-силно прокламираните, от които е равенство между половете, жени на високи позиции, борба със сексизма и т.н).

За хората, които ще се фиксират в личностите и ще започнат да сравнят гореспоменатите, препоръчвам да намерят по-продуктивен начин да загубят времето си. Проблемът с риториката към жените в политиката е принципен и или ще се разглежда в цялост, или нямам намерение да водим разговор изобщо. 

Разбира се, това е в унисон и с факта, че в най-либералните и прогресивни среди на планетата, години наред най-голямата политическа смешка е, че Цончо Ганев и Костадин Костадинов са скрити гейове. Колажчета понякога са забавни, признавам. Ако ги приемем като някаква разобличителна акция на лицемерието на една консервативна партия…евнтуално биха били fair game, когато Възраждане говорят по ЛГБТ теми. Странното обаче е, че тия колажчета се появяват навсякъде, независимо от темата. Дали Възраждане говорят за геополитика, мигранти или извънземни, най-смешното нещо на света, най-големият аргумент срещу тезите им е, че ТЕ СА ГЕЙОВЕ, ЧОВЕК, ХАХАХАХ. ДВАМА МЪЖЕ, ПЕЯТ В КОЛА, ХАХАХАХАХ ГЕЙОВЕ. Човек ще реши, че да си гей е най-малкото смешно, а в най-лошия случай смъртоносна обида, която обезсилва всички други аргументи.

Честно казано, не разбирам откъде идва този манталитет. Самите лидери на ППДБ коалицията не използват такава стилистика. Да, България години наред имаше за лидер политикът с най-цивилизован и уравновесен изказ в България. И на този фон, симпатизнатите им прокламират сексистска и хомофобска риторика в индустриални количества. Поздравления за Bozhidar Bozhanov, че е единственият политик от ППДБ, който осъди нападките на сексуална основа. Ако съм пропуснала други, поздравявам и тях.

Многоуважаеми, ако искате да сте сексисти и хомофоби - бъдете си. Но поне не бъдете лицемери. На събуждане да защитаваме Лена Бориславова, докато вечер правим колажчета с Рая Назарян е леко шизофренично. Високото ниво на претенции не компенсира за ниското ниво на морал.