„България стои равностойно срещу бившето  футболно джудже”, това заяви в ефир футболният коментатор на двубоя между България и Люксембург. „Лъвовете” извоюваха точка в двубоя срещу „бившето футболно джудже”, но три дни по-късно дойде погрома от определения като „непретенциозен” отбор на Северна Ирландия.

В този ред на мисли, ако съществува понятие като „бивше”, то логично е да има „настоящо” и „бъдещо”. Ако приемем,  че България все още не е „настоящо”  то пътят, по който е тръгнал със сигурност ще ни изпрати там.

Безспорно е, че през последната година България изигра силни мачове. В края на квалификациите за Европейското първенство изпуснахме победата срещу Сърбия и Унгария с голове в последните минути. Стояхме равностойно срещу други два участници на турнира – Румъния и Словения, а преди месец победихме и Северна Ирландия. Точно когато започнахме да се надяваме, че може би България започва да прилича на приличен европейски отбор, дойде приземяването.

Истината е, че сме много далеч от всички изброени отбори, а последната година успехите се дължаха единствено на колективния дух на футболистите и треньора Илиан Илиев.  Самият той е последният, който трябва да бъде сочен с пръст за срамната загуба, защото за една година  той постигна резултати далече над футболните качества на играчите си. Вероятно той е способен и на много повече, но това няма значение, защото той просто няма откъде да вземе… футболисти.

В момента най-скъпо оценения футболист на България е Кирил Десподов. Според сайта transfermarkt.com той се оценяван а 7 млн. евро. Следващият е Филип Кръстев – с поставена цена от 3,5 млн. евро, играещ в ПЕК Зволе, а в тройката е Ивайло Чочев от Лудогорец на 2,8 млн. евро. До цената от 2 млн. евро се доближават наскоро натурализирания немец Фабиан Нюрнбергер  и Валентин Антов, играещ в Серия Б в тима на Кремонезе.

Само за сравнение най-скъпия играч в тима на Люксембург е играещият в Бенфика Леонардо Барейро, оценен на 17 млн. евро, а в Северна Ирландия – десният бек на Ливърпул Конър Брадли с 15 млн. евро поставена трансферна цена.

В същото време Илиан Илиев трябва да избира „легионери”  от тимове в средата на класирането в Турция,  Кипър и второто ниво на италианския футбол. „Местните момчета” пък далеч вече не са момчета, а  повече от тях са в апогея на футболната си кариера, но безспорно играят силно за клубните си отбори – Спартак Варна, Черно море, Крумовград и по 1-2-ма от Лудогорец, Левски и ЦСКА, Ботев и Локо Пловдив. Всъщност повече играещи българи в грандовете ни - няма…

Тук идва и основният проблем  -  как да очакваме силен национален отбор, когато дори нетолкова силните ни родни клубове предпочитат да залагат на свободни агенти, идващи от Белгия, Франция, Бразилия и всички точки на света?

Това е видно и от националния ни отбор до 21 години, където по презумпция трябва да е бъдещето на България. Почти всички футболисти в него не са твърди титуляри в клубовете си, като често ги използват в ротация, а „легионерите” не се състезават дори за първите отбори в чужбина.

Какво е решението?

Панацея за справянето с това състояние на българския футбол няма.  Безкрайно да се сменят едни хора с други – също няма да доведе до нищо различно. Ако е необходима революция, то тя е трябва да е в мисленето на хората, които управляват и българския футбол, и клубовете, и школите,  заедно с отговорна и съпричастна държавна политика.

Футболните бази и стадионите са предпоставка, но и гарант сами по себе си за успех. Наличието на талантливи деца в школите -  също, ако с тях не се работи по съвременна и доказана методика.

Ръководните фактори у нас трябва да видят къде се къса нишката в развитието на българските юноши и защо един клуб предпочита да налага 30-ина годишен африканец пред 19-годишен роден талант.

Ако се окаже обаче, че основните на футбола са ни прогнили, то е ясно какво трябва да се направи. Иначе ще очакваме треньори като Илиан Илиев, които да извличат повече от максимума, докато обаче отново някой не ни приземи.

Търсенето на краткосрочни успехи и за националния отбор и клубовете, за сметка на бъдещето развитие на футбола ще ни изпрати там,  откъдето Люксембург идва, а вярвам, че нито един българин не би искал да е в онази група.

Кошмар за националите в Белфаст, Десподов пропусна дузпаБългария загуби с 0:5 от Северна Ирландия