Малко над 80 млн. е план-сметката за предсрочните избори. Избирателите ще имат възможност да гласуват, както са свикнали. Дали протоколът, който излиза от машината, да се използва при отчитане на гласовете все още се обсъжда в ЦИК. Аз съм "за" това да се случи. До края на седмицата ще стане ясно. Това каза в ефира на предаването ''Твоят ден" по NOVA NEWS заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Комисията започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Крайният срок е до 17 ч. на 15 февруари. "В момента най-важно е да бъдат назначени членовете на РИК. Само на 7 от 24 места има споразумение. Трябва да очакваме хаос на изборите и да имаме превенция. Има риск, дано да успеем да се справим. На местни избори действа една ОИК за цяла София, а за парламентарните те са три", обясни още Томов. И допълни, че 90% от неточностите при попълване на протоколите се хващат от ЦИК.

По думите му предстои да се проучат седемте машини, на които излезе надписът "Дневникът е подправен". "Нито една от тези машини не е работила в изборния ден. Има няколко случая на разминаване между броя на контролните разписки и отчетените в машинния протокол гласове. Предстои да изясним неосъответствията. В изяснените случаи грешката винаги е била при ръчното отчитане. При всички случаи тези казуси не влияят съществено на изборния резултат. Има машини, които са пригодени да произвеждат маркирани бюлетини. Тогава избирателят може от екрана да си маркира вота. Би било чисто финансово неразумно да се тръгне към закупуване на нови 13 000 машини, които да са по-подходящи за настоящия вот", заяви Томов. 

Според него при промените в изборното законодателство има една безспорно положителна страна - за пръв път заплащането на труда на членовете на СИК ще бъде достойно и мотивиращо.