„Всички сигнали за изборни нарушения се обработват в срок от 48 часа, не допускаме никакво забавяне, не допускаме никакво мотаене по тази категория дела“.

Това заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов по време на среща в президентството за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота.

“Нашата задача е да гарантираме справедлив изборен процес и да не се допуска изкривяване на вота“, заяви Сарафов. 

Той припомни, че е подписана тристранна заповед за съвместна работа между прокуратура, МВР и ДАНС за създаването на национално междуведомствено звено и регионални звена на тези три институции, допълни, че целта е да се координира и да се води дейността срещу всички нарушения на изборния процес, предаде БТВ. Проведено е и национално съвещание.

Борислав Сарафов посочи, че прокуратурата си взаимодейства добре и с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По отношение на публикувани и изпратени до прокуратурата, МВР и ДАНС списъци на лица, Сарафов каза, че е дълбоко убеден, че колегите от МВР „не са изненадани от много от лицата в тези списъци“.

„Принципите на правовата държава изискват от всички нас да не предприемаме репресивни действия спрямо някого, който е посочен, и то от анонимен източник“, коментира и.ф. главен прокурор.

„Голяма част от тези имена заслужават да бъдат обект и цел на нашата работа“, добави той, но направи уточнението, че „не е достатъчно някой да има прякор, за да бъде набеден“.

„Всички сме за утвърждаването на правовата държава. Не искам да коментирам тези списъци, както и колко са достоверни“, коментира на свой ред президентът Румен Радев.

Според него обаче фактът, че гражданското общество вече се надига, започва да събира информация, да я обобщава, да я предоставя на институциите, означава, че се достига предел на нетърпимост по отношение на честността на изборния процес. По думите на Радев това е важен сигнал за институциите.

Акция на полицията в Пазарджик, намериха списък за гласуванеОткрито е и голямо количество наркотици