Ако пловдивчани искат градът и страната им да се развиват, трябва в неделя да отидат до урните и да гласуват за сигурно и стабилно правителство. Това казва кандидатът за народен представител на ГЕРБ-СДС и кмет на Пловдив Костадин Димитров. Формулата за успех на местно ниво е постигането на добра комуникация с държавата, чието най-правилно място е в европейската общност, смята още градският лидер на партията.

–Г-н Димитров, как преминава до момента предизборната Ви кампания?

–Аз не виждам друг да се здрависва с хората, да прави кампания изобщо. По време на цялата си кампания ГЕРБ говорихме „За“, бягали сме от темата „Против“. Забравихме всичко негативно и говорихме за важните неща, за големите проекти на Пловдив. Имахме присъствие във всеки един район на града. Проведохме много срещи с работещи колективи, бизнеса, направихме добра комуникация и чуваме всеки един призив на хората. До края на кампанията ще продължим по този начин. Благодарен съм на структурата на ГЕРБ-СДС в града, които за пореден път показаха изключително добра мобилизация.

–Когато анонсираха кандидатите си за народни представители, ГЕРБ-СДС казаха, че ще включат успешните си кметове като гарант за развитието на районите им. Като втори в кандидат-листата за РИК 16, кои са Вашите приоритети за Пловдив?

–Една от причината да бъда в листата на ГЕРБ за Пловдив е именно, че докато държавата не е стабилна и нямаме сигурност – всичко върви много бавно. Например Околовръстното на града – най-важният инфраструктурен проект, който ще намали трафика в самия град. Това е проект, дебатиран в продължение на 20 години. А каква е фактологията – имаме осигурени средства, благодарение на преговорите на национално ниво. Г-н Борисов дойде и каза – ето 100 милиона лева за Пловдив и 41 млн. лева за Околовръстното. Изпълнението обаче не е само и единствено ангажимент на общината, имаме съвместна работа с редица институции, АПИ, НКЖИ, съседните общини. Ние оказваме пълно съдействие, за да може проектът да бъде придвижен. Сами разбирате, че за да няма проблем в работата, трябва комуникацията да е много добра. А когато тя е нарушена, проектите не се случват леко. Отнемат време. Ние трябва да направим така, че това да става колкото се може по-бързо – да имаме стабилно правителство, с работещи министерства.

–Околовръстното шосе ли е най-важният проект за града?

–Не, не е само той. От 40 години в Пловдив не е строено училище. Знаете, Министерство на образоването ни осигури средства, за да създадем дом на Математическата гимназия. За нашите деца, които са изключително талантливи, от нас се иска да изградим базите, в които да развиват потенциала си. Помните, говорих за този проект още преди да стана кмет на Пловдив. Отделихме комуникативен терен в „Тракия“, вече имаме първоначалното финансиране, но ще ни трябват още средства, за да завършим големия проект за новата сграда на МГ „Акад. Кирил Попов“. На крачка сме от това да приключим обществената поръчка, да имаме избран изпълнител и да започнем със същинското изграждане. Отдавна вече не говорим „къде ще бъде“, вече не се губят време и средства, а вървим по ясни стъпки към реализирането на целта.

Освен това, знаете колко спортна инфраструктура имаме изградена в Пловдив със съдействието на ГЕРБ – спорната зала на Пловдивски университет, зала „Дунав“, физкултурния салон на Езиковата гимназия „Иван Вазов“, още 5 физкултурни салона на училищата „Антим I“, „Души Хаджидеков“, „Найден Геров“, „Св. Седмочисленици“ и „Софроний Врачански“. Цялата тази образователна инфраструктура, подпомагаща развитието на учениците, трябва да бъде подкрепена.

Ние имаме готовност, при осигурено финансиране, да започнем и процедура за обявяване на обществена поръчка за изграждане на връзка между райони „Южен“ и „Тракия“. Имаме готовност за бул. „Марица-Север“, полагаме усилия да започнем продължението на бул. „Северен“. Това са все пътища, които ще облекчат трафика. Били сме свидетели на това, когато Пловдив е бил изолиран. Финансовата подкрепа на държавата за големите проекти и общуването на ниво – „местна власт–държавна власт“ не бива да се нарушават.

–Когато се срещахте с пловдивчани по време на кампанията Ви, те какво Ви казваха – какво искат за града си?

–По време на кампанията чух от хората различни послания. Всеки настоява за различни политики на община и на държава. Много от тях са уморени от седмите поредни избори, но няма начин да се постигне стабилно правителство, ако отново има ниска избирателна активност и нямаме подкрепата на гражданите. Умората сякаш е свързана с боксуването в последните четири години.

Пловдивчани искат да видят, че по проектите в града се работи. Там, където Община Пловдив е възложител, вършим всичко в срок. Настояваме за изпълнение на графиците, когато други дружества изпълняват работа по инфраструктурни обекти. Ако няма планиране, то ние ще бъдем заложници на големите разкопавания.

Виждаме как се бави членството ни в Шенген и в Еврозоната. Много пропуснати ползи заради ниското усвояване на европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост. А пътят ни в Европа е ясно начертан.

Ние от ГЕРБ показахме, че когато ние управляваме, държим добра комуникация с Европейския парламент и институции. Имаме добро усвояване на евросредства. Гостуват ни всички европейски лидери, защитаваме и отстояваме пътя за европейско развитие на България. Затова не бива да се колебаем в посоки – по-хубаво място за страната ни от Европа няма. И ние ще продължаваме да гоним тази цел – България да бъде уважаван член на европейското семейство.

–Защо смятате, че хората трябва да изберат ГЕРБ-СДС?

–Демокрацията дава пряка възможност гражданите да изберат кой да ги управлява. Да определят собственото си бъдеще. Нека гласуват за развитието на страната. За сигурност и стабилност на 27 гласувайте за България и Пловдив с номер 18.

 

 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!