Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде кратък брифинг след края на изборния ден. Той заяви благодари на гражданите, които са гласували и заяви, че според избирателна активност може да се говори за легитимно представителство в новия парламент.

„Един месец се разделяхме и обиждахме, ние сме поели ангажимент да направим правителство. Категорична е победата на ГЕРБ – СДС , като призовавам лидерите на другите партии да преспят и да не надскачат изборния си резултат. При такава изборна победа, компромиси може да правим, но не и да подменим гласа на хората.

Те са гласували за нашата програма – основополагаща за всички, които искат правителство. Няма да се водим по заклинания и да  ни поставят условия, при категорични победа с два пъти по-голям резултат от вторите”, заяви Бойко Борисов. Той каза, че до сутринта могат да се случат много трансформации, освен при победителя.

„Огромно значение има броя на партиите. Казвал съм, че трябва да се вдигне прага на партиите.  Ако влязат всичките тези партии сега, които ги дават,  трудно ще се сформира правителство. Резултатите ме правят щастлив – процентите на социолозите, съвпаднаха с тези на ГЕРБ. Така че купен вот, машинации – претенции към нас не може да има. Ще управляваме с всеки,  който подкрепи нашата програма, без Възраждане,  по чисто идеологически причини и на база на нашите семейства в Европа”, каза лидерът на ГЕРБ. На въпрос дали мисли за равно отдалечен премиер, той отговори, че смята това за  подмяна на вота на хората – никой не е гласувал за някой човек, на когото не са му чули и името.