Очаквам връщане на около 300 000 души по урните заради връщането на хартиената бюлетина. Това коментира проф. Михаил Константинов пред БНТ.

"Последната нормална активност беше през април 2021, след което последваха три избора с по 600 000 по-малко. Три пъти гласуват 2.6 млн. души, сега очаквам да бъдат 2.9 милиона".

По думите му през април 2021, докато съществуваше опцията да се избира между машина и хартия, 27% от гласоподавателите са избрали машината.

"Поне половината от хората сега ще изберат за гласуват с хартиени бюлетини", заяви Константинов.

Имаме две седмици да огледаме какво ни се предлага, да изберем за кого да гласуваме и да отидем, коментира експертът по изборни въпроси Румяна Дечева, също гост в студиото.

"Надявам се въпреки големия шум, въпреки препъникамъчетата в подготовката, които нямат особено значение за крайния резултат от изборите, всички да излезем", допълни тя.

Според Константинов ЦИК се е престарала, като е накарала секционните комисии да събират резултатите от машинния и хартиения вот и подчерта, че компютрите на "Информационно обслужване" трябва да правят това.

По думите на Дечева партиите трябва да поемат отговорност, защото имат ангажимент към избора на секционните избирателни комисии, а много често в последния момент, дори в деня на изборите, те сменят съставите им.

"Идват хора, които не са подготвени, които си спомнят стари избори, същевременно имаме 24 пакета промени на Изборния кодекс. Колко от нас, гражданите, могат да се събудят сутринта в 6 часа, да отидат някъде, да работят 14 часа, после да броят, после да правят нещо и на 18-ия час да седнат и да събират? Тази дейност не е присъща на всеки".

Румяна Дечева отново увери, че камерите за видеонаблюдение на броенето ще се пускат след приключване на изборния ден и не би трябвало да плашат никого. Според Михаил Константинов обаче видеонаблюдението е вредно.

"Може на някои хора да бъде внушено, че са наблюдавани, без да бъдат наблюдавани. Не е важно каква е действителността, а какво ние си мислим за нея. Ние живеем в вашата представа за света. Видеонаблюдението е крайно вредно, ненапразно никъде го няма, както и няма машинно гласуване в Европа".

Политически цели не се постигат с технически средства, категоричен е Константинов.

България е на последно място в Европа по политическа култура, коментира Румяна Дечева.

"Шумът, който се създава от политическите сили чрез пипането на Изборния кодекс преди избори, създава външен интерес и засилено наблюдение на изборите у нас", заяви тя.