Централната избирателна комисия реши да сключи договор със "Сиела Норма" по процедурата по договаряне без предварително обявление за техническото осигуряване на машините за гласуване и софтуерното им обслужване за частичните местни избори на 27 юни и за предсрочния парламентарен вот на 11 юли.

На преговорите със "Сиела Норма" по-рано днес са били обсъдени финално няколко спорни въпроса. Единият от тях е свързан с обучението на специалистите, посочени от ЦИК. По настояване на "Сиела Норма" в договора ще бъде записано, че обучението ще се извърши директно от производителя на машините "Смартматик". От доставчика са настояли и да не се правят промени в софтуера, който е използван за предишните парламентарни избори на 4 април. Друго изискване на "Сиела Норма" е било плащането по процедурата да не се извършва след 2-3 месеца, както бе записано в договора за доставка на 9600 машини за вота на 4 април, а да се предвиди по-кратък срок, тъй като става дума за предоставяне на услуга, а не за придобиване на материални активи, уточни зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов, цитиран от „24 часа”.

4,35 млн. лв. е максималната стойност на процедурата за софтуерната подготовка на машините и логистиката им в страната и в чужбина.

На заседанието на ЦИК днес стана ясно още, че Държавната агенция "Електронно управление" е представила различни технологии за авхивиране на информацията от флаш паметите на устройствата, с които се гласуваше на 4 април. Целта е оптимизиране на разходите за изборите и използване на старите флаш памети на вота на 11 април. Информацията от тях ще се копира и архивира в държавен цифров облак и ще се съхранява от ЦИК.