Редица пловдивски управленци ще излязат в отпуск през следващия месец през предизборната кампания, заради участието им листите на политическите сили. По закон  кандидат за народен представител, който  заема служба в администрацията на държавен или местен орган, задължително ползва отпуск. Те трябва е от датата на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите. Това изискване не се прилага за министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите, народните представители, президента, като техните пълномощия продължават и след регистрацията им като кандидати.

Така двама от най-високопоставените управленци в Пловдив ще излязат в отпуска – председателят на Общинския съвет Александър Държиков и областният управител Дани Каназирева. И двамата са в листите на ГЕРБ, като Държиков е 6-ти в Пловдив град, а Каназирева е водач в Пловдив област.

Общинар номер 1 ще води сесията утре, когато ще се приема бюджета на града, а след това от 5 март излиза в отпуска. Докато отсъства неговите функции ще изпълнява Стефан Дедев и ще води заседанията на сесиите, ако има такива.

Постоянен заместник няма да има областния управител. Дани Каназирева обясни, че двете й вицета – Евелина Апостолова и Петър Петров ще се редуват всяка седмица. Причината е, че Апостолова ще й помага през предизборната кампания, тъй като е председател на ГЕРБ – Жени в областта.

Зам.-кметът по културата Пламен Панов е осми в листата на ГЕРБ, през този месец неговите функции ще изпълнява зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев.  В отпуска ще излезе и зам.-кметът на Община Родопи Борислав Инчев, който е втори в листата на ВМРО в Пловдив.