Дано кампанията да бъде градивна, а не деструктивна, с компромати, защото не води до нищо добро, а излага всеки един. Това призова цар Симеон Сакскобургготски в коментар пред журналисти преди началото на Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

На въпрос относно участието на българите с двойно гражданство в политиката и необходимостта от промяна в Конституцията, царят коментира, че ако човек има двойно гражданство, съвсем нормално е да го съобщи или да се съобрази с това. Аз помня, когато за моето уж гражданство тогава се обадихме в Испания и министерството на правосъдието каза, че въобще не съм съществувал за тях, посочи той. Бившият премиер допълни, че в един глобализиран свят и тук в Европейския съюз заслужава да се помисли, "да се сменява Конституцията е нещо по-тежко, но всъщност винаги има място и възможности за подобряване или осъвременяване".

Симеон II изрази надежда да има правителство след изборите, защото е толкова важно в такъв момент с много теми, които предстоят, и най-вече и известни кризи, и би било редно. Той посочи, че винаги трябва да се оглеждаме и какво се случва в други страни. "Не сме единствената, не сме изключение. Така че черпим поука и от това, което става вън", коментира царят.

"Медии и истина" е темата срещата. На откриването й днес присъстват министърът на външните работи Светлан Стоев, министърът на образованието и науката Николай Денков, Неврокопският митрополит Серафим, епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител, Петър Паунов - кмет на Кюстендил.