Леки размествания в идентичните листи – така може да се определят действията на основните политически формации в Пловдив, които ще се борят за доверието на гражданите на 11 юли. Водачите на всички парламентарно представени групи в 45-ото Народно събрание са същите, с изключение на БСП, където Корнелия Нинова си тръгна с наведена глава от Пловдив.

Така в директна битка влизат Бойко Борисов от ГЕРБ, Тошко Йорданов от ИТН, Христо Иванов от „Демократична България” и Николай Хаджигенов от „Изправи се!Мутри вън!”.

Победителят на последните избори - ГЕРБ са направили корекции след второто място, като замениха ветераните в листата си – Вежди Рашидов и Спас Гърневски с представители на младежката организация. След лидерът на ГЕРБ  втори е бившият кмет Иван Тотев, а трети е Радомир Чолаков, който излиза с едно място напред от вота на 4 април. На избираемата 4-та позиция е младежкият активист Пенчо Малинов, а след него бившият шеф на РИОСВ доц. Стефан Шилев. В действителност най-обновената листа е именно на ГЕРБ, където освен младите лица, са сложени районни кметове и директори на училища. Заявката на ГЕРБ е за четири мандата, като на последните избори вкараха трима, но преди всичко заради преразпределенията на гласовете по системата на най-малкия остатък.

40% от листата на ГЕРБ е обновена, но на по-задните места

„Има такъв народ” са направили размествания след водача Тошко Йорданов. На второ място е дипломатът  Димитър Гърдев, като измества кандидатът за премиер на Слави Трифонов – Антоанета Стефанова, която отива трета. След нея в листата са местните кадри Манол Манолов, Габриела Динева и Николина Деспотова. От ИТН ще се надяват да повторят резултата и да вкарат трима народни представители.

Отново ИТН не сложиха нито един пловдивчанин на избираемо място

В листата на БСП са почти същите кандидати, както преди 2 месеца, с изключение на лидера Корнелия Нинова, както и другият избран за депутат Иван Петков – Бебето. Водач е проф. Иво Христов, а след него е Илия Гатев, който е от приближените на Бебето и Нинова. След тях е арх. Костадин Палазов. Т.нар. гражданска квота се заема от бившият депутат от 44-ото Народно събрание Димитър Георгиев, а пета е Вихра Григорова. Социалистите взеха два мандата на последния вот, като почти сигурно ще повторят резултата си като мандати, но няма да е неочаквано, ако гласовете им паднат още повече.

Корнелия Нинова избяга от Пловдив след погрома на изборите на 4 април

„Демократична България” залага на абсолютно същата листа в челото – водач Христо Иванов, втори издателят Манол Пейков, трети е  доц. Ивайло Старибратов, а четвърти е Владимир Славенски от ДСБ.  На последния вот дясното обединение взе два мандата от Пловдив град, като бе само на 2000 гласа зад БСП.

Листата на "Демократична България" е същата като през април 

ДПС, които не взеха мандат от Пловдив,  отново са сложили за водач Танер Али, а втори е местният лидер Али Байрям.

Водач на „Изправи се! Мутри вън!” в Пловдив отново е адвокат Николай Хадижгенов, а зад него е Мария Капон, която влезе след като първият предпочете да влезе през софийския регион.

Николай Хаджигенов е водач на "Изправи се! Мутри вън! в Пловдив

Партиите, които останаха извън парламента, но според социолозите имат шанс за висок резултат, направиха някои размествания в листите си.

„Български патриоти” – обединението между ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ е сложила за водач Александър Сиди, а след него е кадърът на партията на Марешки Недко Кузманов. Трети е Костадин Гаров от НФСБ.

„Българско лято” на Васил Божков е сложил за водач Александър Червенков, а „Републиканци за България” ИТ експертът Даниел Христов.

Едно от най-интересните имена е това на бившия премиер Жан Виденов. Той е водач на новата лява и русофилска партия – „Ляв съюз за чиста и свята република”. След него е местният лидер на комунистическата партия Павел Иванов.