„Служебното правителство има една цел – да организира предсрочните парламентарни избори, като гарантира тяхната честност и прозрачност”. Тези думи на служебния премиер Стефан Янев преди месец избледняват все повече, съпоставяйки действията на неговите министри и зам.-министри.

Днес от ГЕРБ съобщиха, че дават служебното правителство на ЦИК, тъй като вместо да си върши работата „безсрамно се занимава с политическа пропаганда”.

Само час след това изказване от пресцентъра на БСП изпратиха прессъобщение за среща между кандидат-депутати от Пловдив  и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство.

„Кандидати за депутати от „БСП за България“ обсъдиха важни инфраструктурни проекти в МРРБ”, това гласи съобщението, което е изпратено до медиите да бъде публикувано като част от рекламните им договори за изборите.

На снимката се виждат наредените в челото кандидати от БСП в Пловдив -  Илия Гатев, арх. Костадин Палазов, арх. Румен Григоров и инж. Петър Бояджиев, а до тях служебният зам.-министър Захари Христов, който е дългогодишен член на социалистите.

От съобщението се вижда как социалистите си говорят за важните проекти за Пловдив – Околовръстното, жп линиите, промените в ЗУТ, проекти за европейски фондове и всякакви други теми, които със сигурност са извън обхвата на това служебно правителство и този служебен зам.-министър.

Използването на министерството за предизборен пиар на БСП показа сериозното разминаване между думите и действията на Стефан Янев и Румен Радев, че това правителство ще бъде независимо, като няма да обслужва партийни цели и интереси.

3 седмици преди изборите е твърде вероятно да видим пак кандидат-депутатите от социалистите в кабинетите на правосъдния и земеделския министър, които са от БСП, а номинираните от „Демократична България” да се разхождат из коридорите на министерствата на икономиката и финансите.  Проф. Минеков пък отново може да събере отровното трио в културното министерство.  

Кой е Захари Христов?

36-годишният  Христов е родом от Ягодово, като е дългогодишен член на БСП в Община Родопи. Той е бил кандидат и за общински съветник, а на редовните избори на 4 април бе и кандидат за депутат от листата на БСП в Пловдив област. Преди да седне в министерски кабинет, той е работил в държавното дружество „Автомагистрали” ЕАД.  Така само за месец от кандидат за депутат от „социалистите” той се превръща в експерт в кабинета на Стефан Янев.