Мария Капон е сред малкото разпознаваеми лица под тепетата, които с гордост сочим за истински пловдивчанин – такъв, който действа, вместо да залага на красиви фрази, които впоследствие се разсейват като дим. Тя не жали сили и средства, за да подпомага развитието на града. Един път като човек от бизнеса и друг – като доказано честен политик. Мария носи плам, с който брани интересите на Пловдив и до днес твърди, че градът е нейната България. В съвременната история на страната няма друг пловдивски депутат, който да е свършил толкова, колкото Мария Капон – все по конкретни проблем и казуси. Още преди 13 години се изправи срещу корупцията и предложи в България да се проведе Операция „Чисти ръце“. Днес, 13 години по-късно, цялото общество се е изправило, за да води тази битка. Със същият плам, се бори за правата на глухонемите или за увиснал кабел с ток в училищен двор. На политическата дъска винаги е царица и не се задоволява с ролята на пешка. Дори и в последното кратко Народно събрание, тя отново е рекордьор по внесени законопроекти. Действието винаги е било нейната сила и затова пред нейната приемна винаги имаше хора. Сега Мария Капон е плътно до водача Николай Хаджигенов в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в Пловдив. И до днес смята, че политиката е работа за хората – работа като всяка друга и затова се става рано и се ляга късно. За Капон не партийните каси, а доверието е начинът, по който гражданите „заплащат“ на политиците. Ако искаме да я назначим, начинът е само един – с бюлетина № 8 и преференция 102. Това е сигурен начин гласът на Пловдив да се чува в Народното събрание. Уважавана от свои и респектираща чужди, Мария Капон е ракетата-носител, която е нужно да изпратим в Парламента, за да сме спокойни, че там ще имаме свой подготвен, решителен и достоен представител. Мария е човек, който никога не се е страхувал, че гласът й ще остане самотен в политическото пространство, защото рано или късно, този глас се превръща в гласа на всички горди и разумни пловдивчани. Защото Пловдив е нашата България!

- Как протича кампанията до момента? Има ли разлика от тази преди 3 месеца?

- За мен всичко се превърна в една кампания. Втората преля веднага след първата. Но, да, разлика има. Успяхме да гласуваме оставката на Борисов и днес е време да говорим не просто за отговорността, която трябва да понесат корумпираните, а да предложим начина, по който ще управляват почтените и интелигентните.

- Много пловдивчани гласуваха на 4 април конкретно за теб, защото ти вярват и досега не си предавала доверието им. Какво успя да свършиш като техен представител в краткия живот на 45-тото Народно събрание?

- Трудно ще мога да възпроизведа всичко, направено за тези дълги 9 дни, които се оказаха кратки за България. Като започнете с преизчисляването на пенсиите и създаване на комисия за Росенец, минете през вдигането на прага за ДДС, премахването на синия талон за шофьорите и стигнете до печата, който все още слагаме на всички документи – безумие за XXI-ви век. Десетки неща, за които не остана време, но все пак показахме, че имаме капацитет, за да променим България.

- Хората гледаха с интерес преките предавания от Парламента, а групата на Изправи се Мутри вън се отличаваше – както с резкия си, но и нормален тон, така и с това, че плашеше най-много кресливите депутати от партиите на статуквото…

- Ние сме разнолика група, но сме се събрали, за да работим, а не да пребиваваме в Народното събрание. На старите партии много им харесва нищо да не се чува от парламента, а просто да получават заплати. При нас нито Никола, нито Арман, нито аз, нито Валя, сме отишли, за да получаваме заплата. Ние сме в Събранието, за да свършим това, което бурните и пълни с гняв площади на България искаха и ще го свършим докрай. Не просто мутрите - вън“, а интелекта – вътре, защото богатите страни се управляват от умни хора, а не от хора с анцузи. 

- По всичко личи, че този път пловдивчани ще изпратят поне двама депутати от листата на Изправи се Мутри вън в НС. По-честни ли ще са изборите, предвид машинния вот?

- Надявам се. Енергията на хората е единственото, което може да ни помогне. Ако получим по-сериозна подкрепа, гражданите ще получат по-сериозни промени. Аз не мога да им обещавам кебапчета, почивки на Канарските острови, но мога да им гарантирам, че имаме прекрасна страна и прекрасни българи, част от които са в чужбина, които с нашата политическа воля могат да направят страната ни едно цветущо място за живеене.

- Можеш ли да разсееш веднъж-завинаги пушилката от халосните патрони, които Бойко Борисов праща, заявявайки, че едно време сте работили заедно?

- Няма пушилка, има факти. Като председател на българската делегация на ЕНП в Европейския парламент, направих така, че кметът на българската столица да получи достъп до най-високите места в Брюксел. И бих го направила отново за страната си. Затова какъв се оказа този човек в последствие и какъв се оказа като министър-председател, е мъжко да отговаря Борисов, а не да се крие зад гърба ми. Няма да му се получи.

- Слоганът „Пловдив е моята България“ се харесва на пловдивчани. Ако можеш да го продължиш – как би изглеждал той след 11 юли?

- „Пловдив е моята България и любовта към нея се доказва с работа“.  Аз съм немски възпитаник и знам, че любовта на хората идва бързо и още по-бързо си отива, но направеното, остава. За разлика от Борисов, не очаквам някой да ми благодари.

- Наболелите проблеми в Пловдив са купища. Декадите на некадърно, корумпирано и безгласно управление дават своето отражение. Как може да се влияе на централната власт, така че да отпуска повече пари за втория по големина град?

- Некадърността и кражбите съсипаха цялата страна. Имаме фантастични инженери, програмисти, физици, лекари, художници, прекрасна географска позиция. Втори сме по брой минерални извори в цяла Европа, но хората са отчаяни от падишахският стил на управление на прости хора с нулев морал. Един град може да воюва своите позиции първо през силна местна власт, която не ходи с наведена главица, през пловдивските депутати, през финансовия и културен елит на града и никой не може да ме убеди, че не може да извоюва своето. Всичко останало са оправдания на хора, които работят слугинаж и пазят топлите си местенца в една феодална система. Пловдив дава сериозна част от БВП на България и трябва да се развива, но нивото на местно самоуправление, е жалко. От това страдат и другите градове в страната.

- В кой квартал живееш и кои са трите най-неприятни неща, съпътстващи ежедневието ти в града?

- Живея малко след Пожарната и всичко около мен е свързано със спомени, дори неприятностите. Но никога няма да приема шансът възрастните хора да лъкатушат по счупени плочки; тъмните пресечки, в които не знаеш кой ще те срещне и вероятността някой да форсира със 100 км. в рамките на града.

- Какво можеш категорично да обещаеш на пловдивчани, при положение, че те изпратят в НС и за какво би се борила, макар да не е сигурно дали ще се случи?

- Мога да обещая много, но въпросът е колко време ще имам, за да го свърша. Конкретно за града смятам, че е задължително да се заемем с проблема Окръжна болница, района на изгорелия Тютюнев град и мечтата ми в града да има училище на бъдещето – математико-технологична гимназия, в която да раждаме умовете на България.

- На какви хора залага в листата си под тепетата Изправи се Мутри вън, с какво тя се различава?

- Ние се различни – има юристи, икономисти, творци, хора от малки бизнес… Букетът ни прави богати, защото хората трябва да са представени.

- Ти ли си човекът, който запълва овакантеното място в Отровното трио?

- Рядко запълвам вакантни места, но съм щастлива, че имам приятели като Арман и Николай. Дори, когато не можех да съм до тях на площада, им помагах всекидневно. В кръга на шегата, по време на едно интервю в Пловдив, ни кръстиха Капонското трио. Но, вижте, ние не раздаваме места на президиума на политбюро. Това битка и ние стоим един до друг.

- ГЕРБ, БСП, ДПС, та дори и ДБ хвърлят несметни пари в кампаниите си в Пловдив. Градът ни отново е арена на най-мощна лидерска битка. Как в тази среда се справяте вие, след като е видно, че нямате финансовия ресурс, с който гореспоменатите субекти разполагат и харчат като за последно?

- Няма да скрия, че е трудно. За някои от партиите се чудя откъде са намерили толкова пари, за други - не, защото всички знаем откъде. Но вярвам, че пловдивчани знаят – не всичко е пари. А по-скоро доверие в този, който няма да те излъже. Защото когато задлъжнееш на някой олигарх, после се превръщаш в същото, срещу което днес се борим. Аз не искам това.

- Ще продължиш ли да си идваш в Пловдив и след 11 юли и ще могат ли пловдивчани да „стигат лесно“ до теб?

- Винаги си идвам в Пловдив и не само се стига лесно до мен, а като гледам и на другите от групата им харесва и ще стигате лесно и до тях. За последно преди няколко дни бяхме заедно на концерт в палет на Милчо Левиев. Хаджигенов все се шегува, че иска пловдивско гражданство. Ние ходим по земята и лесно говорим с хората. Не очаквайте черни коли с тъмни стъкла.

- Преди да се докажеш в политика – си го сторила и в бизнеса. Това ли е правилният път – първо човек да покаже умения в дадена сфера, преди да иде и да определя бъднините на милиони?

- Не е задължително да е бизнеса, но когато става дума за икономика и развитие на страната, е хубаво да си дал поне една заплата, да си подписал поне една фактура, да не си спал поне една нощ от притеснение, че нямаш пари да платиш на служителите си. Иначе, да, важно е образованието в Мюнхен, специализациите в Япония, Съединените щати, но реалният пазар е друго и когато някой започва да прави реформи, за да могат хората да живеят по-добре, е хубаво да го познава, а не да разправя учебникарски фрази.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!