Преминаването към еврото в България е един от ключовите въпроси, които вълнуват както икономисти, така и граждани. Това решение ще доведе до сериозни промени в различни сектори, включително и в пазара на недвижими имоти. Въпросите около курса на еврото, бъдещите цени на имотите и условията за кредити ще бъдат от особена важност за всички участници на пазара, категорична е Лилия Христова. 

Експертите посочват, че един от най-важните аспекти на този преход ще бъде начинът, по който ще се осъществи превалутирането на кредитите в лева към новата валута. Особено внимание се обръща на левовите кредити, които вече са договорени, тъй като превалутирането ще има пряко въздействие върху размера на кредитите и бъдещите задължения на клиентите. Имотите, закупени с банкови кредити в лева, ще трябва да бъдат приравнени към еврото, но остава неясно какъв точно ще бъде механизмът на тази промяна. Някои от най-важните въпроси са свързани с курса на еврото спрямо лева и дали ще има допълнителни такси за курс купува/продава, които биха могли да доведат до загуби за клиентите.

От гледна точка на имотния пазар в България, превалутирането към еврото няма да окаже значително влияние върху номиналната стойност на имотите. Пазарът вече е подготвен за тази промяна, тъй като цените на имотите се обявяват основно в евро от години. Сделките също често се осъществяват в евро, но плащанията се правят в лева, използвайки фиксинга на Българската народна банка (БНБ). Психологическият ефект върху купувачите може да бъде по-сериозен, особено ако възнагражденията в евро се окажат по-ниски спрямо изискванията за еврокредити.

Независимо от това, дали превалутирането ще доведе до промени в цените на имотите, то може да повлияе на покупателната способност на хората. Доходите, изчислени в евро, могат да изглеждат по-ниски, особено за тези, които работят в сивата икономика и са осигурени на минималната заплата. Това ще създаде усещане за спад в доходите, въпреки че в действителност покупателната способност не би трябвало да се промени значително.

Ефектът от приемането на еврото върху цените на имотите ще зависи и от достъпа до кредитиране. Ако евровите кредити станат по-скъпи или условията за тяхното отпускане се влошат, това може да доведе до затруднения за купувачите. Затова някои експерти препоръчват закупуването на имоти преди превалутирането, когато условията за кредити остават по-благоприятни. Ако фиксираният курс между лева и еврото се запази, загубите за купувачите ще бъдат минимални, а в случай на покачване на курса, заемите в лева могат да се окажат по-изгодни.

Що се отнася до интереса на чуждестранни инвеститори, не се очаква приемането на еврото да предизвика значителни промени, тъй като и в момента повечето сделки с имоти в България се извършват в евро. По-голямо внимание обаче ще се обърне на покупателната способност на българските граждани, която може да се промени при превалутирането на общите стоки и услуги.

В заключение, превалутирането към еврото ще постави редица предизвикателства пред пазара на недвижими имоти в България. Независимо дали става дума за избор на валута при теглене на кредит или за стратегиите за инвестиране, информираността и подготовката ще бъдат ключови за успеха в този преходен период. Специалистите съветват потенциалните купувачи да следят внимателно промените, да се консултират с професионалисти и да планират своите решения внимателно, за да минимизират рисковете и да извлекат максимална полза от новите условия на пазара.

 Лилия Христова е утвърден експерт в сферата на недвижимите имоти, с богат професионален опит. Завършила е Търговско-банковата гимназия в София и притежава магистърска степен по Финанси със специализация в Банково дело. Кариерата й включва дългогодишна работа в областта на кредитирането и бизнес консултирането, където е подпомагала микро, малък и среден бизнес.