След загубата на съпруг - губиш и правото да имаш дете от него. Това гласи наредба на Здравното министерство от 2007 година. Има ли шанс една вдовица да роди дете от починалия си съпруг чрез инвитро процедура – разказва Нова

Aся Йорданова е една от многото жени у нас с репродуктивни проблеми. Преди година заедно със съпруга си решават да се подложат на инвитро процедура, за да създадат нов живот.

„Малко преди процедурата имах здравословен проблем и решиха, че ще ни замразят ембрионите със съгласието на двамата. Така решихме, че след като оздравея, ще продължим процедурата”, разказва Ася.

Малко преди това да се случи мъжът загива при трудова злополука, а текст от Наредба за асистирана репродукция предвижда унищожаване на генетичния материал след смъртта на един от двамата партньори.

„Законът и наредбата изискват това съгласие да продължава до момента на ембриотрансфера. С невъзможността той да изкаже необходимото съгласие след трагичния инцидент възниква и проблемът”, обясни адвокат Мария Петрова.

Така започва борбата на Ася с институциите. Въпреки обещания от страна на Министерството на здравеопазването, че проблемът й ще бъде разрешен, промяна в текстовете на наредбата засега няма.

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова, ако се промени наредбата, повече ще бъдат минусите, отколкото плюсовете за обществото.

Днес Ася беше на поредна среща в министерството заедно с омбудсмана Мая Манолова. От ведомството обещават да инициират дебат за изменения в Семейния кодекс, Закона за наследството и Закона за гражданската регистрация. До уреждането на правния въпрос ембрионите ще се съхраняват.