По време на среща между Людмила Петкова, Георги Тахов и представители на земеделските производители и животновъди стана ясно, че последните отменят протестната готовност, а 125-те милиона лева ще им бъдат предоставени до края на ноември. За целта обаче ще има ново решение на Министерски съвет. Останалите 200 милиона лева от втория транш вече са в сметките на бенефициентите, пише БТВ.

Припомняме, че по искане на България е активиран кризисният резерв на Европейският съюз и за първи път засегнатите земеделски стопани у нас ще имат възможността да се възползват от този механизъм.

Дотук се стигна след като зърнопроизводителите, производителите на плодове и зеленчуци, овцевъдите и останалите земеделски стопани поставиха ултиматум на властта: Ако не получат гаранция за изплащане в пълен размер на т.нар. „украинската помощ“, излизат на национален протест.

Тези пари са им необходими, за да може държавата да ги подпомогне заради последствията от войната в Украйна. Помощта ще бъде използвана за належащи разходи, сеитбена кампания и торове за купуване.