Ситуацията на Високопланинския спортен комплекс "Белмекен" е доста тежка и в този момент. Заради метри сняг всички 180 спортисти и техните екипи, които са на лагер на комплекса - български, немски, унгарски и молдовски бяха блокирани повече от 24 часа. Министърът на спорта Красен Кралев публикува видео и информация за ситуацията. В момента започва разчистването на пътя към комплекса, но то ще отнеме доста време. 
 
Ето какво написа Красен Кралев за ситуацията на "Белмекен":
 
Започна почистването към пътя за Високопланинския спортен комплекс „Белмекен“. Силният вятър и снеговалеж попречиха това да се случи още вчера, но след като метеорологичната обстановка се нормализира снегопочистването стартира.
 
Снегорин и ратрак, собственост на най-добрата високопланинска спортна база в Европа, разчистват няколко метровите преспи, които бяха натрупани в последните 24 часа. Очаква се в късния следобед отсечката, която е с дължина 4 км, да бъде почистена и пътят към базата да е проходим.
 
От вчера съм в постоянен контакт с директора на базата Илиян Пищиков и атлетите. Няма поводи за притеснение за нашите спортисти. Условията, при които са настанени, са отлични.
 
В момента във ВСК „Белмекен“ се подготвят 180 спортисти заедно с техните екипи. Всички те споделят, че са изключително доволни от комфорта, който им предоставя спортната база.
 
Тренировъчният процес на атлетите не е нарушен и се провежда по график.
 
Те са напълно обезпечени и имат всичко необходимо.
 
Освен българските национали в базата са още спортисти от Германия, Унгария и Молдова, а в събота ще пристигнат и плувци от Малта.