Актьорът Юлиан Вергов и бившата тенис звезда Магдалена Малеева се включиха в кампанията на National Geographic „Планета или пластмаса“. Двамата станаха официални посланици на инициативата, която цели да намали драстично количеството на пластмасови отпадъци за еднократна употреба, изхвърляни в световните океани.

Вергов и Малеева споделят тревожната статистика на кризата с пластмасата в специално заснети видеа. Те дават алтернативи на най-масово използваните пластмасови предмети за еднократна употреба, пише Az-jenata.bg. Посланието има за цел не само да информира, но и да мотивира обществото да предприеме мерки срещу проблема, който се задълбочава с всяка изминала година. 

Над 4600 души в България са застанали зад инициативата, давайки своето собствено обещание. В много европейски държави като Германия, Франция, Испания и Холандия, както и на Балканите, САЩ, Латинска Америка и Скандинавия, до момента са събрани 190 466 443 обещания за намаляване или спиране на употребата на различни видове пластмасови изделия за еднократна употреба.

Снимка: National Geographic