Отбрани вина, изкусителни ястия и много настроение привличат днес пловдивчани и туристи в Стария град, където днес започна дефилето "Вино и гурме". 50 вина на водещи винопроизводители от България и над 300 вида кулинарни изкушения са разположени в къщите "Бирдас", "Георгиади", "Тракийски стан", Бялата къща", "Филипополис", Фото клуб, "Щастливци под тепетата".
По обед на площада над Хисар капия се изви шарено хоро, а час по-късно по калдъръма на трихълмието се разминаваха десетки ценители на доброто вино и вкусната храна.
В Тракийски стан шеф Росен Чакъров приготви вкусотии, използвайки традиционни български продукти, а в съседство, в Бялата къща шеф Калинин и шеф Станчев дразнеха обонянието на преминаващите хора с аромата на месо, приготвено чрез опушване с дървесина.
Посетителите можеха да комбинират крехкото месо с еликсирите на "Санта Мария" и едновременно с това да се насладят на рисуването на живо на младият талант Богдан Върбанов, който е стипендиант на Общество Nota Bene.
По-късно следобед пък отвари работилницата „Тайните на хляба – магия и наука” на майстор Георги Лефтеров.
Дегустациите са днес и утре от 12 до 20 часа в 8 пункта в Стария град – ресторантите „Филипополис”, „Щастливци под тепето” и „Фото клуб”, резиденция „Тракийски стан”, хотел „Бел Вил”, къщи „Бирдас” и „Георгиади”, културен център „Бялата къща”. 8 жетона за дегустация са на цена 8 лева, 12 - 6 лева, а 4 - 2 лева.
В повечето къщи има щандове , на които производители предлагат биопродукти - различни видове сирена, колбаси, филета и хапки, които можете да консумирате на място.