Военният министър Атанас Запрянов потвърди, че България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Той уточни, че това е въоръженияе с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на парламента.

Министърът обясни, че за всяко оръжие и боеприпас предоставено на Киев, България ще бъде финансово компенсирана. Запрянов уточни, че усилено се работи по придобиване на нови 155-милиметрови самоходни гаубици, като за целта ще използваме Общата европейска инициатива, за да намалим разходите по тяхното придобиване, пише БНТ.

Вчера Запрянов потвърди, че подкрепата за Украйна ще продължи на базата на взетите от Народното събрание решения. Това се случи пред извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Олеся Илашчук, съобщиха от Министерството на отбраната (МО) на своята интернет страница. Запрянов проведе среща с Илашчук вчера. 

Тема на разговора бе и проведената преди дни среща на министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз, както и предстоящото заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Отбранителната готовност на Европейския съюз и военната подкрепа на Съюза за Украйна бяха във фокуса на неформалната среща на министрите на отбраната.