Всяка година по това време цената на маслото поскъпва. Това обясни пред БНТ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Вместо масло в тестените изделия и сладкишите значително по-често се ползват маргарин и аромати на масло. Практиката става популярна още от средата на миналия век.
В отговор на притесненията на някои потребители, че маргаринът съдържа вредни за здравето съставки, Кукушева поясни, че не всеки продукт е вреден. Затова е добре при избора между различните марки да обръщаме внимание на състава, изписан на опаковката, или да се интересуваме какъв точно маргарин е използван в дадено тестено изделие или сладкиш.
Тенденциозно е поскъпването на маслото по това време на годината, подчерта още експерта. През декември маслото поевтинява. А върху високата цена на тестените изделия и сладкишите в много от случаите повлиява вида и цената на другите съставки, например това дали се използва захар или подсладител.
Според нея добре е за конкуренцията това, че в големите вериги магазини се предлагат прясно изпечени печива.