Драстично скочи цената на кравето масло през последните два месеца, отбеляза пред БНТ Владимир Иванов, председател на държавната комисия по стоковите борси и тържища. С цели 10% се е увеличила сумата за крайния потребител, което, разбираемо, предизвиква притеснения за покачване на цените на други продукти, в чийто състав има масло.

Германия е най-големият производител на масло в Европа. България произвежда много по-малко масло. Една от причините е, че сирената и кашкавалите у нас се продават доста повече, което ги превръща в приоритет в производството на млечни продукти. Тоест по-голям процент от млякото се използва за тяхната направа, а не за маслото. Все пак за продукта, произведен в България се използва първокачествено мляко. Затова и Владимир Иванов призова потребителите да купуват българско масло.

„Много е важна потребителската култура”, коментира той.

Цените на плодовете и зеленчуците са сходни като миналата година. Ръст има при краставиците и лимоните. Но цените са в нормалните граници за сезона, допълни Иванов. По мнението му на международните пазари ситуацията е доста спокойна.