До дни се очаква съдът да се произнесе по делото, образувано срещу Адриан Антонов, подсъдим за смъртта на Ани и Явор, които бяха убити на булевард „Сливница“ в София. Делото стартира тази седмица. То ще се гледа по съкратената процедура, тъй като Адриан  се призна за виновен. Пред Тина Ивайлова подсъдимият заяви, че е готов да понесе това, което заслужава, но се надява на втори шанс, защото не смята, че затворът ще го направи по-добър човек. Вижте какво каза Адриан след заседанието по делото:

Обвинението на Адриан Антонов е за причиняване на смърт по непредпазливост. На 8 май 2023 г. той блъсна и уби на пешеходна пътека годениците Ани и Явор. Тогава младият шофьор бе 18-годишен с книжка от почти два месеца. Тестовете показаха, че не е бил под въздействие на алкохол и наркотици, но е карал с превишена скорост - вместо разрешението 50 км/ч е шофирал с малко над 100 км/ч. В първото си интервю преди няколко месеца той разказа за тежкия инцидент. Нека си припомним:

„-А.А: По едно време  усетих, че колата спря. Излязох, колата се беше блъснала в стълб и виждам тяло на някой човек и не знам къде се намирам, не знам какво да правя…Някакви хора идват и започват да викат, да крещят: „Какво се случи? Какво се случи?“ По това време някой беше звъннал на 112, и аз по това време осъзнавам, че всъщност има още един човек, който е потърпевш.

- Защо си карал с превишена скорост?

-А.А: Това е грешка, която направих и отново казвам, че съжалявам. Не очаквам някой да си промени мнението за мен, като казвам, че съжалявам. Просто искам да го кажа, че знам, че съм в грешка. Това, което съм направил не е редно и дори няма някаква причина, която да  дам, която да е със стойност. Понеже аз мога да съм бързал за вкъщи, утре ясно нали имам работа, трябваше да ставам рано, това …

-Това не те оправдава?

-А.А: Не търся нещо да се оправдавам, просто да кажа: Съжалявам!

-Искаш прошка? От близките?

-А.А: Най-вече от тях…

-Вероятно не са готови за това?

-А.А:Според мен е важно да се чуе, че не се мисля за оправдан. Просто искам да дам съболезнованията си, затова че страдат за това ,което се случи на тях.“

Няколко месеца след това интервю делото за трагедията влезе в съда. Час преди началото на съденото заседание близки и познати на 24-годишната Ани и 22-годишният Явор се събраха пред сградата на съда.

 майката на загиналия Явор -Анна Стоянова.

„Това не е протест. Просто искаме справедливост. Би трябвало да има рестрикции към извършителите на престъпления. Два дни след погребението на Ани и Явор, разпространявайки се по всички възможни групи. Знаете се събраха на 10 хиляди подписа, благодарение на което беше възможна промяната такива престъпления със скорост, с която са убити Ани и Явор да бъдат квалифицирани в умишлено, с умисъл. Така че поне това е една промяна, която се случи постфактум, но надяваме се да възпре да няма други такива трагедии.“, каза майката на загиналия Явор-Анна Стоянова.

 „Аз смятам, че хората започват да бъдат чути. Родителите, които са тук и подкрепата, която получаваме от гражданската инициатива показва, че все повече хората са чути. Всички ние осъзнаваме, че справедливите присъди, въобще присъдите, които излизат от съда, са ясен знак към цялото общество и те трябва да бъдат такива, че да бъдат превенция към обществото, за да не се повтарят трагедии като нашите. Просто ще разчитаме на максимално справедлива присъда спрямо закона, който действа към момента,  когато се случва загубата с децата.“, допълни майката на Ани-Десислава Малчева.

Година и два месеца след катастрофата, близките на Ани и Явор за първи път срещнаха очи в очи обвиняемия за убийството на децата им. Адриан Антонов не успя да говори и да поиска прошка от почернените родители.

„-А.А: Исках да изкажа съжалението си пред съда, за да може те да чуят, че истински съжалявам за това, което се е случило и наистина бих искал, въпреки че думите ми нищо няма да направят за тяхното положение, но много бих искал да кажа отново: Съжалявам. Пред съда, пред тях.

- Ти признаваш фактите, затова е съкратеното производство?

-А.А: Да.

-Как се почувства?

-А.А:  Честно, страх. Защото отново съм в съдебна зала, че отново има камери, отново има хора, които са наранени…

-Имаше такива не хубави коментари в съда за това, че си сключил граждански брак през това време?

-А.А: Гражданският брак беше планиран, понеже ние със съпругата ми вече, понеже силно вярваме в Бог и решихме, че е много важно, не само ние да си знаем, че сме заедно до живот, но да го направим и явно. Според мен това е правилно, правилно морално.

-Какви са твоите очаквания за изхода от делото?

-А.А: Очаквам, ако е възможно и съда е снизходителен, да получа шанс да продължа живота си със съпругата си и да мога да продължа…Мечтая си за снизходителност, ако е възможно…

-Искаш да ти бъде даден шанс?

-А.А: Да.

-Смяташ ли, че го заслужаваш?

-А.А: Не.

-Не успя да разговаряш с родителите днес, но ако сега бяха тук, какво би им казал?

-А.А: Знам, че думите ми нищо няма да направят и знам, че нямат сила да оправи състоянието, в което са , но аз просто искам да им кажа, че наистина съжалявам за това, през което преминават и им съчувствам. Ако за тях е утеха, това аз да съм в затвора, така да бъде, но наистина знам, че там няма да стана по-добър човек…“, каза Адриан Антонов.

На това мнение е и неговият адвокат Димитър Марковски.

„Присъдата, тя винаги е насочена към подсъдимия. Основна цел е да го поправи и превъзпита. Големият отговор на този въпрос е: Ако Адриан Антонов влезе в затвора, той ще излезе ли поправен и превъзпитан от там? Това е университет за престъпници. Даже имам тук мои клиенти, които са стари рецидивисти. Хора, които са на ти с текстовете от Наказателния кодекс, които имат една приказка: Ключ влизам, шперц излизам…

Разбира се, идеята  на неговото ефективно осъждане, не е да се получи някакво удовлетворение. Всички ще поискат от съда, той да бъде вкаран в затвора, в това съм убеден. И прокурора, и поверениците, които са на семейството. От съда ще се очаква да се даде такава присъда, но според мен, това не е правилно. Няма да изпълни целите на закона и в края на краищата обществените очаквания са едно, целите на закона са друго…“, каза адвокат Димитър Марковски.

 В съдебната зала Адриан и адвокатът му поискаха производството да се гледа по съкратената процедура.

„Фактите са ясни и са признати, че той е управлявал колата, че е управлявал с превишена скорост, че за съжаление, Явор и Ани са блъснати на пешеходна пътека. Това са безспорно установени доказани факти. Ние нямаме причина и повод да ги оспорваме тези факти. И нещо друго искам да кажа. Изборът за тази процедура-съкратено съдебно следствие, е на Адриан, който беше направен. Разбира се, след като аз съм му разяснил какво представлява, той е свързан и с един процес на осъзната вина в момчето. Това е един осъзнат млад човек, който е напълно наясно какво е станало и какви са последиците от това неразумно шофиране.

Как целия този хейт и тази енергия се впрегна в това момче, включително и към мен като негов адвокат, при положение, че виждате за какви пътни джигити става въпрос. За какви пътни рецидивисти, за какви последици. Има хора, които карат в този град в пъти по-висока скорост от тази на Адриан, с цялата си Менделеева таблица в кръвта. Стават тези катастрофи и към тях няма чак такова струпване на отрицателна енергия и такова консолидиране на хейт. Между другото днес ми направи впечатление, че родителите на Явор и Ани бяха доста смирени хора. Нямаше никаква агресия и омраза към мен, включително и към Адриан, което им прави чест. Това са едни хора, които са много тежко ударени, много тежко засегнати и искам да използвам предаването да изкажа дълбоките си съболезнования към тях. Искрено го казвам това нещо, защото аз също съм родител. Аз също съм човек. Аз също се движа в големия град. Аз съм изживявал ужаса от няколко тежки катастрофи.“, допълни адвокат Марковски.

Следващото съдебно заседание ще е на 4 юли.