
Хиляди гости и туристи се очакват в Златоград за традиционния празник на чевермето на 3 и 4 май. Те искат да опитат от агнешкото месо, приготвено по традиционна местна рецепта. Програмата на двудневния фестивал включва концерти с участието на известни родопски певци, ансамбъл „Родопа“ и гостуващи състави от Гърция.
Майстор Дичо Кабаков сподели, че чевермета се приготвят от месо от родопски агнета. "Помага природата на планината и водата, с която се поят. Усеща се разликата във вкуса. Малко хора гледат агнета вече, затова има малко домашно производство, повечето хора купуват от магазините. Майсторлъкът при чевермето идва от подготовката още на коловете, на които се поставят, после и при печеното, а огънят постоянно се наблюдава, за да се изпече месото равномерно чрез въртене машинно или ръчно. Внимание да не ги изгорим", разкри той.
Близо 100 чевермета ще се завъртят за празника в Златоград, съобщиха от общината. Майсторството на приготвяне на златоградско чеверме ще бъде показано пред погледа на посетителите в барбекю зона в градския парк. Празникът ще бъде открит с изпълнения на оркестър „101 каба гайди“ и концерт на ансамбъл „Родопа“. През двата празнични дни Златоград ще бъде сцена на поредица концерти на Николай Славеев, Росица Пейчева, Ангелина Милева, Станислав Ангелов, Красимира Георгиева, Яница, Виевската фолк група, оркестър „Славяни“, Златко Кафеджиев, Симоне Маркова, пише Нова тв.
Традиционният празник на чевермето в Златоград се очаква да бъде посетен и от много жители от Северна Гърция. Достъпът до зоната със самите чевермета става само ако сте облечени с народна носия.
Още от категорията

"Обществото ни е болно, а децата ни – мъртви": Психолог с коментар след трагедията в Хасково

Диана Русинова: Има законови предложения, които са опасни
