Секретарят на българския културен клуб в Охрид е в болница в тежко състояние, предстои му операция. Това съобщи евродепутатът Андрей Ковачев.

Опитах се да се свържа по телефона с момчето, чухме се за съвсем кратко, в изключително тежко състояние беше, каза, че не може да говори, имаше лекари около него и помолих да говоря с друг около него, но явно не беше подходящ момента, разказа Ковачев пред БТВ

Той обясни, че трима души са го пребили и са му казали, че искат да го убият, защото е българин. Според Ковачев и двете страни трябва да реагират, а българският консул пътува натам. Буяр Османи го е информирал, че и тримата нападатели са идентифицирани.

Снощи късно Димитър Стоянов ми написа, че това се е случило преди няколко минути и ме помоли за помощ. Веднага се свързах с представители на българската държава, с вицепрезидента и министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, разказа Ковачев как е разбрал за случилото се.

Виктор Стоянов от Фондация „Македония” разказва, че пребитият мъж е бил на ресторант заедно с приятелка, там се е срещнал и с нападателите си.

„След нападението в заведението Християн е опитал да избяга и е пребит допълнително от трима нападатели, които той лично не познава. Те са го набили, защото са го разпознали като българин и активист”, уточни Стоянов пред Нова.

По думите му Пендиков е първоначално нападнат словесно заради това, че е българин и няма място в Северна Македония. „След това тримата са започнали да го налагат вътре в заведението”, разказа той.