Спасиха зрението на недоносено бебе в чужбина. След тримесечни грижи в интензивния сектор на отделението по Неонатология на болница "Токуда", момиченцето е транспортирано до Антверпен (Белгия) за операция на агресивна форма на ретинопатия на недоносеността, пише dir.bg.

Пътуването се е осъществило на 27 януари. Неотлъчно до детето е бил екип на Неонатологията на болницата, който е оказал медицинска грижа. Реанимационните действия са осъществени чрез осигурен от лечебното заведение специализиран транспортен кувьоз. Лечението е поето от Център Фонд за лечение на деца.

Момиченцето е родено в 27 гестационна седмица с тегло 1000 гр. Вследствие на недоносеността, детето развива ретинопатия. Преди лечението в чужбина два пъти е проведена лазерна терапия, но поради агресивната форма на заболяването се е наложила специфична операция, която не се практикува у нас. Затова детето е насочено за лечение в болницата в Антверпен.

В момента момиченцето е под лекарско наблюдение в болницата в Антверпен, чувства се добре и се възстановява след две успешни операции. Това е пето новородено дете, за което екипът на отделението по Неонатология полага медицински грижи по време на въздушен транспорт.