Набелязахме мерки за потенциални рискове, които към момента не са факт. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след заседание на съвета по сигурност към Министерския съвет. На него се обсъдиха рисковете за страната във връзка с кризата в Близкия изток.

"Актуална заплаха към България към момента няма, обсъждахме потенциални, каквито могат да възникнат и как да им противодействаме", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Той обясни, че е направил предложение България да изрази позиция да има деескалация при конфликта в Близкия изток.

"Обединихме се за това, да призовем за деескалация в Близкия изток", каза Главчев.

Служебният министър на вътрешните работи от своя страна също обясни, че са взети всички мерки.

"Имаме ниско ниво на заплаха. Към настоящия момент нямаме данни от българските служби за сигурност, от МВР, от чужди партньорски служби, която застрашава средата за сигурност и гражданите у нас. Независимо от това сме взели всички необходими превантивни мерки, усилили сме присъствието на стратегически места, пред израелското посолство и при обществени мероприятия с подобен акцент, така че да се гарантира сигурността на гражданите ни", каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

„Всички потенциални заплахи бяха обсъдени, подчертавам потенциални заплахи, не реални. Именно за да бъдат елиминирана потенциална такава възможност, бяха и предприетите мерки. Има готовност за реакция от всякакво естество", каза Главчев.

Главчев се надява до свикания в петък Консултативен съвет по национална сигурност, да няма нова ескалация на напрежението.