От Министерския съвет изпратиха до медиите отчет за свършеното от служебното правителство.

"Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок. Висока оценка за подготовката на изборния процес беше дадена от чуждестранните наблюдатели от мисиите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа"

"Постигната беше отлична координация с ЦИК и всички отговорни институции. Министерството на електронното управление осигури открит и прозрачен процес при удостоверяването на машините за гласуване, като за първи път имаше възможността в него да се включат представители на партии и неправителствени организации. Над 11 100 изборни секции излъчваха на живо броенето на бюлетините в изборната нощ, като допълнителен инструмент, с който се гарантирана прозрачността и честността на изборите".

"Министерството на вътрешните работи положи сериозни усилия за максималното ограничаване на практики, свързани с "купуване на гласове". Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. 16 000 служители на МВР бяха ангажирани с охраната на изборните секции и отработване на получените сигнали за нарушения в реално време".

"На свой ред Министерството на външните работи създаде необходимата организация изборният ден зад граница да протече безпроблемно. Бяха образувани 769 избирателни секции извън страната в 60 държави".

Целия отчет за свършеното от служебното правителство на Димитър Главчев можете да видите тук.