Профили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима "Емил Кюлев". В петък беше задържан 21-годишният Тодор Илиев, обвинен, че стои зад този прякор. Според прокуратурата той е успял да пробие базата данни на над 30 държавни институции и компании, а след това ги е изнудвал, за да не ги разпространи. Според експерти - младият мъж е действал сам и е бил самоук, учил е само до 9 клас.

Един от профилите, който ползва псевдонима "Емил Кюлев", обещава широка гама от хакерски атаки, извършена от професионалисти с опит.

"Хакване на всички социални мрежи. Аз съм хакера Емил Кюлев", се казва в рекламно видео в една от страниците.

Без притеснение е публикуван телефонен номер, на който звънна наше подставено лице. Оказа се, че и хакерите следят за трудовите си права:

"Може ли да звъннете след 10 минути, защото съм в обедна почивка в момента?", казва човекът, представящ се за хакера "Емил Кюлев".

По-късно подставеното лице на БНТ научи колко струва хакването на Фейсбук профил на промоция.

"Хакването става за 15 минути. Пращате ми линк на самия Фейсбук или ми правите скрийншот на самия профил. Цената от 320 лева е на 240 лева. Свалихме я цената", обясни ни той.

Дали става въпрос за истински киберпрестъпници или за хора, които се възползват от известността на хакера с този псевдоним - не е ясно.

"За съжаление са много и лицата, които могат да имат такива умения, а то и трябва много малко, за да можеш да пробиеш да кажем един Фейсбук профил", уточни Явор Колев - експерт по киберсигурност.

За първи път Явор Колев чул за хакера "Емил Кюлев", докато оглавявал отдела Киберпрестъпност в ГДБОП. Проверявана е информация, че предлагал във форуми данни на институции, но реално не е имал достъп до тях. Преди две години чул за него отново - вече в качеството си на експерт в голяма застрахователна компания, за която хакерът твърдял, че е откраднал данни и поискал откуп.

"Ние установихме, че наши бази данни той не е достъпвал, няма пробиви в нашата киберсигурност и съответно ние събрахме достатъчно данни за неговата дейност, установихме кой е той и предоставихме данните на правоохранителните органи. Нашата компания не се е поддала на този натиск, данните, които разпространи нямат нищо общо с базата данни на компанията" коментира още Явор Колев.

Според прокуратурата обвиненият Тодор Илиев е успял да пробие базите данни на 33 компании. Прокуратурата твърди, че в криптопортфейли, свързани с него, са минали биткойни за около 800 000 долара. Според защитата му, няма преки доказателства, че той и хакерът "Емил Кюлев" са един и същи човек.

"Образование няма, той е с, доколкото знам, основно образование, абсолютно самоук, тези хора обикновено имат високо мнение за себе си", допълни Явор Колев.

В момента Илиев е в ареста, а предлагането на различни хакерски услуги тече. Според експерти - в мрежата няма 100% гаранции за сигурност, но киберхигиената и внимателната работа с лични данни до голяма степен защитава.

Задържаха хакера "Емил Кюлев", предлагал и продавал данни от МВР, съдилища и прокуратураИма твърдения, че Теодор Илиев е бил близък с Алексей Петров

Хакерът Емил Кюлев остава зад решетките