Премиерът Кирил Петков и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин дадоха съвместен брифинг след срещата между двамата. Петков заяви, че България няма да оказва военна подкрепа на Украйна. 

"Войната, която Путин започна поставя цяла Европа в риск. В тази сложна обстановка никой не може да се защитава сам. Трябва да имаме подкрепата на нашите съюзници. Ние сме НАТО. САЩ се съгласиха да предоставят бойна група. Ще предложим нейния командир да е българин. Българското правителство ще засили нашата защита. Обсъдихме военната мобилност. Да свържем Александруполис, Варна, Констанца с жп линия и мост на Дунава. Логистиката е също толкова важна, колкото и военната техника. Борбата с корупцията също е обща задача. Там също имаме много обща работа. Не сме говорили за военна подкрепа по никакъв начин. Работим заедно по източния фланг, но нищо друго по тази тема не е дискутирано. Ще работим заедно във всяка стъпка. Америка е НАТО и България е НАТО", заяви Петков след срещата.

"Никоя страна не може да се чувства стопроцента сигурна. Можем да се чувстваме сигурни, когато работим заедно. Всички съюзници от НАТО трябва да говорим в дин глас и тогава нашата сигурност е повишена. България изпрати медикаменти и хуманитарна помощ за Украйна. Господин Зеленски ми благодари за помощта, която оказваме на украинските бежанци. Молдова за нас е притеснение. Те не са в НАТО и са малка страна. Вече 5% от тяхното население е украински бежанци. Те имат руско присъствие в част от страната си. България беше много силен глас на масата на европейските лидери. Пътя на Молдова в ЕС трябва да бъде бърз. Трябва всички да подадем ръка на тази малка страна. Имаме и доста българи в Молдова. Руската агресия не трябва да мисли, че е възможно да премине през границите на Молдова", каза още премиерът.

"Проведохме с премиера Кирил Петков разговор относно агресията на Русия в Украйна. Обсъдихме редица важни въпроси в сферата на отбраната. За мен е важно да съм тук лично, за да обсъдим безрасъдната и безмилостна агресия на Русия. Нашият ангажимент към член пети е непоклатим. Инвазията от страна на Русия отне ужасяващи човешки жертви - смели войници и твърде много цивилни граждани. Руската агресия сплоти украинския народ, НАТО и целия свят. България и САЩ споделят общи ценности. България оказва съдействие на украинските бежанци. Нашето партньорство в сферата на отбраната никога не е било толкова силно. Нашият и вашият ангажимент е пример за други съюзници. САЩ стои до България и нашите съюзници в НАТО. Разговорът беше насочен как можем да засилим източния фланг. Благодаря за усилията, които правите от страна на цялата международна общност. Много е важно да разполагаме с правилните способности, за да защитаваме България. Важно е да има оперативна съвместимост. Често пъти се действа в последния момент", заяви Лойд Остин.