Скопие е поискало обяснение от новоназначения български посланик в Северна Македония Желязко Радуков за липсващото македонско знаме на снимката на Гордана Силяновска и Румен Радев в София. Българският посланик днес беше извикан в македонското Външно министерство. 

Не се потвърждава информацията, разпространена от македонски медии, че на Радуков е връчена протестна нота. 

След разговора от Министерството на външните работи на РСМ разпространиха съобщение, в което се казва, че министерството изразява безпокойство от отклонението от договорения протокол за снимане на двамата президенти, при което е поискано обяснение от българската страна, пише Нова тв. 

„Допълнително на посланик Радуков беше съобщено, че Министерството на външните работи и външната търговия е било неприятно изненадано от последното изказване на посланик Ангел Димитров, председател на българската част от съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, дадено в предаване по Нова нюз. Изказването по същество нарушава принципа, че председателят на експертната комисия не трябва да прави политически изявления за правителството на съседна държава, което е легитимно избрано. Считаме, че това твърдение е неуместно и неуместно“, казват от македонското МВнР.

На излизане от министерството пред телевизия "Сител" Радуков цитира президента Радев. „Крайно време е да се фокусираме върху съдържанието, върху същината на това изключително позитивно посещение, а не върху формата. Протоколът от българска страна е спазен до последната точка”, казва българският посланик. 

Мицкоски: България премина червената линия, искат да покажат мускулиЕвропа и светът да видят открито какви са истинските намерения на ръководството в София, каза още той

Президентът на РС Македония ще иска отговор от Радев защо на снимката им няма македонското знамеОбщата снимка не е била предвидена или съгласувана

Скопие вика българския посланик заради липсващото знаме на срещата Радев-Силяновска