Около 25 скейтъри от София излязоха на протест пред НДК заради ограничението им да карат  в района. „Масовото каране на скейтборд“ изкара предимно младежи, които се оплакват от гонене и глоби от страна на полициите. Униформените им обяснили, че карането на скейтборд е забранено, извън зоните, специално предназначени за това.

„Събрали сме се тук, защото сме недоволни от решението на Общината, с което искат да забранят карането, или по-скоро правенето на каскади, както те ги наричат, пред НДК. Полицаите изопачават Закона и казват, че дори не можем да седим или караме тук, защото имаме скейтборд. А относно каскадите, ние ги наричаме трикове, полицаите наричат каскада едно "Оли". И сега ни направиха проблем - казаха, че трябва да се махаме. Това е  откакто влезе в сила Наредбата“,заяви пред наш репортер 15-годишният Пламен.

Очаква се в понеделник да има среща в Столична община, като на нея ще присъстват всички заинтересовани.

Припомняме, че новата  Наредба за обществен ред и сигурност предизвика остри реакции.  В нормативния документ е записано, че е забранено да се изпълняват каскади с бордове, ролери, велоспеди и др., за да не се руши имуществото на общината, както и заради безопасността на участниците.

Въпреки че от Столична община няколко пъти обясниха, че карането на скейт не е забранено в София, за един месец полицията е написала 2 акта за нарушение на същата наредба.

Очаквайте подробности!