Според д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование", КТ „Подкрепа" държавата трябва да се погрижи за защита на учителите и превенция на бърнаут. „Българският учител трябва да и сам да започне да търси решението на борбата срещу стресогенните фактори", посочи той. 

Високите нива на стрес в учителската професия са една от водещите причини за напускане на работното място. Затова у нас МОН създаде платформа за определяне на професионалния стрес при преподавателите. Прекомерно натоварване, липса на подкрепа и лоши работни условия, ограничения правомощия и успоредно – провокативно поведение от страна учениците, отсъстващи признателност и влошени отношения с родителите – това са основните причини за напрежението и бърнаута при учителите.

„Темата за учителския стрес е приоритет. Аз изследвам учители, педагози, хора от бизнеса и лекари и създавам оценка, която измерва риска при професиите по отношение на „професионалното прегаряне". И лекарите и учителите имат висок бърнаут. При учителите степента на възстановяване след стрес е по-слаба, в сравнение с тази при лекарите", коментира пред NOVA психологът Йордан Танковски.