Очаквано, в първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, пишат от Novini.bg.

"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентноспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тя подчерта, че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула.

"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата, да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", отбеляза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.