Очаквано, в първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, пишат от Novini.bg.
"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентноспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Тя подчерта, че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула.
"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата, да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", отбеляза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.
Още от категорията