Псевдолечители продължават да мамят загубилите надежда за здраве. В интернет безброй обяви на магове обещават помощ при проблеми в здравето, любовта и кариерата, съобщава БНР.

"Имаш натрупана негативна енергия. Проблемът е при теб. Като родово проклятие е. Трябва да се изчисти родовото проклятие и след това да ти се прати колетна пратка, която трябва да приемеш. След това трябва да се направят ритуали. За по-малко от 3 месеца ще забременееш“, обещава "лечителка" на жена, оплакала се от безплодие. 

Цената за "лечението" зависи от проблема, в случая – 300 лв.

Няма на кого да се сърдим. Само си говорим за промени, такива обаче няма, въпреки че в парламента от години отлежавали 2 проекта за регламент. Там са описани идеите на бранша за правила и контрол. Трябва да има закон, категорична беше проф. Връбка Орбецова – председател на Сдружението за алтернативна медицина.

Според правилата в момента лечителите, които отговарят на законовите изисквания, могат да бъдат открити на сайта на Районната здравна инспекция. Проверка показа, че в цялата страна те са малко. В София са 160, в Пловдив – 50, а в Бургас – 37 души. Това са предимно лекари, които използват хомеопатия, акупунктура и акупресура. Сериозен проблем са лечителите без медицинско образование, пише 24 часа.

От здравното министерство сформираха работна група, която да затегне контрола, след смъртта на Теодора Маджарова, която пътува до Бразилия, напътствана от българска лечителка. Повече от половин година след трагедията, промяна в правилата няма.