Природозащитници сигнализираха, че на 14 януари, в участък на Борисовата градина, близо до бул. Цариградско шосе и ул. Незабравка, е започнало извършването на неправомерна сеч. Предвижда се изсичане на значителен брой дървета при пълна непрозрачност, пише Actualno.

Сечта в Борисовата градина се извършва на основата на документ: “Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на растителността в лесопарковата част на “Борисова градина”, който третира дърветата като стопанска гора за дърводобив.  Активистите припомнят, че Прокуратурата вече се е произнесла, че горите в градските зелени площи не могат да се третират като стопанска гора за сеч. Въпреки това, Столична община предвижда мащабни сечи. На последното заседание на общинската комисия по опазване на околната среда и земеделие, ръководена от г-жа Лорита Радева, коалиция “За да остане природа в България” разкри, че се предвижда в Борисова градина да бъдат отсечени над 5900 дървета.

Природозащитниците се борят за извършване на санитарна сеч в Борисова градина само по доказана необходимост. Такова е и изискването на нормативната уредба. В тази връзка, в Борисова градина следва да се премахват опасните за посетителите дървета, като се осигури сигурността на гражданите и дом за различните видове животни в парка.