Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Това става дни, след като за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващия функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие процедурата за избор на наследник на Георги Чолаков, чийто мандат изтича след месец, съобщава БНР.

От най-голямата магистратска организация заявяват, че смисълът на различната продължителност на мандатите на Висшия съдебен съвет -  5 години и на председателите на върховните съдилища и  главния прокурор - 7 години, обуславя и недопустимост на ситуации, при които един и същ състав на Съвета да избира повече от един път последователно някой от т.нар.  трима големи в съдебната система.

В становището се припомня и че въпреки възраженията на съсловната организация и на редица неправителствени организации срещу номинацията на Иван Гешев, именно този състав на Висшия съдебен съвет го избра за главен прокурор.