Парти в нашумяло заведение или домашен купон? Притиснати от финансовата криза и високите цени , много любители на партита се изправят пред тази дилема. И двете преживявания имат своите предимства и недостатъци. В бара ще платиш вход и скъп алкохол, но ще се запознаеш с нови хора, ще се видиш с приятели , които не си очаквал. Ако останете с приятелите в къщи, ще минете далеч по-евтино , но за сметка на това ще липсват социалните контакти. И снимките във Фейсбука , разбира се! Мнозина обаче искат да обединят предимствата на двата варианта, като нарушават правилата. Или казано накратко-отиват на бар , като си носят алкохола от къщи. Всяка вечер охраните на различните клубове конфискуват десетки бутилки с уиски, водка, ром и други питиета.
Практиката да се внася собствен алкохол в барове и заведения не е нова, но през последните години става все по - предпочитана. Екипът на TrafficNews.bg, се свърза с няколко нощни заведения да коментират как се справят с проблема.
„Клиентите стават все по- изобретателни . Вече не крият бутилките по чанти и джобове” коментира охранител от голям нощен клуб. Гардовете намират шишета с евтина пиячка на все по –странни места.„ Най-често жените се използват за прекарване на бутилките. Те ги слагат в ръкавите на палтата, под роклите,в жартиерите, а някои по-пищни дами ги крият в сутиените между гърдите” . Тъй като повечето охранители са мъже, дамите не се претърсват щателно. Проверяват се само чантите” разказва гардът.
След като минат първата бариера „бракониерите” си отдъхват. Идва ред на любезната сервитьорка. Най-лесният начин да се познае човек внесъл алкохол е начина на поръчване и по самата поръчка. Те консумират предимно безалкохолни или поръчват по едно малко и седят дълго време без да поръчат второ, а в същото време градусът на настроение на масата видимо се покачва. Но сервитьорите не бива да се подценяват – те си наглеждат района и няма как да не забележат нарушителя , който вади от чантата си шише с алкохол.
„Все едно да отидеш на гости и да си откраднеш нещо от домакина” възмущава се собственик на пловдивски нощен клуб. Той допълни пред репортер на TrafficNews.bg :„Ти отиваш на място където да се забавляваш и да се чувстваш добре.За тази цял ти очакваш коректно отношение , но за да го получиш трябва отношенията да са двупосочни. Никои интелигентен човек не би си го позволил, защото вреди както на заведението така и на собствения си имидж”
Потърсихме и още едно мнение и се свързахме с управител на друг нощен клуб. Пред нас тя сподели своите виждания по казуса
„От финансова гледна точка това ощетява заведенията. Тази тенденция се наблюдава все по-масово, което говори за издребняване на хората.Интересното е че най-често по празниците и при големите мероприятия си позволяват да внасят алкохол. Жалкото е, че хората се излагат”.
И двамата мениджъри споделят, че когато помолят хората да си остават незаконно внесения алкохол или при конфискуване, клиентите проявяват агресия, започват да заплашват, да вдигат скандали. Някои от собствениците на клубове обмислят да извадят кадри от камерите , които са записали нарушенията и да ги пуснат в социалните мрежи.
Ива Модова