Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в община Пазарджик на изборите на 29 октомври.

Делото бе образувано по жалби на няколко кандидати за общински съветници. В рамките на процеса бяха отворени за повторно преброяване чувалите в 52 секции. Първоначално съдебно-техническа експертиза беше назначена в 37 секции, където бяха открити фрапиращи нарушения, сред които и около 300 липсващи бюлетини. Във вторите 15 секции, които бяха отворени за целите на експертизата, е установено, че само в една от тях има действителни гласове, които са признати за недействителни. Като за единия, оспорващ изборните резултати водач на листа, са установени 77 такива. Председателят на ОИК-Пазарджик също потвърди, че има нарушения.

На 3 юли т.г. докладчикът по делото пък отправи искане до Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на една от разпоредбите.

Решението по административно дело № 402 от 2024 г. подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок, а в частта с характер на определение – в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.