КНСБ обяви проект "Възраждане" – национална програма за връщане на българи от Украйна и Молдова, която ще струва на родния данъкоплатец 200 милиона лева. 

"Проектът има реална възможност да върне у нас 100 хил. българи от Западните покрайнини", настоя лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че вече е имал среща по темата с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов.
"Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи у нас, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация. Проектът включва заселване в изостанали райони. Това ще се отрази и на икономиката ни, и на демографската криза. За да сработи, ще са нужни между 3 и 5 години", смята Димитров.

Синдикалистът обясни, че за целта са започнали картографиране на вакантните работни места в страната, както и опис на изоставените къщи в населените места, собствениците им и цената, на която могат да бъдат купени имотите.

Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи.

За да се случи това Пламен Димитров предлага бизнесът да картографира подробно свободните работни места в цялата страна и условията, при които се предлагат.

"Средната работна заплата в България в момента за тях е атрактивна", каза още Димитров.