Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 са смъртните случаи вследствие на удавяне, показва отчетът на съдебна медицина.

Това е с десет души повече, отколкото през лятото на 2023 г. и предишни години. Ако данните се разделят на броя дните в активния сезон - юли и август, това означава по един загубен човешки живот на ден.

Почти толкова са и случаите на пациенти, спасени след удавяне и преминали през Спешно отделение.

Статистиката отчита почти равен брой инциденти с българи и чужденци. За съжаление както сред загиналите, така и сред спасените има малки деца, оставени без надзор край хотелски басейни и на плажа.

УМБАЛ Бургас отчита изключително натоварен летен сезон. От 1 юни до 15 септември 2024 г. през най-голямата болница в Югоизточна България са преминали 14 880 пациенти, или средно 150 души на ден. 700 от тях са чужденци. 90% от пациентите са приети по спешност и са насочени към УМБАЛ Бургас като единственото място, където може да бъде оказана денонощна медицинска помощ и има едновременно наличие на медицински специалисти от над 30 специалности.