Проф. Жидас Даскаловски, който е съветник на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова освен, че е български гражданин, е завършил и Американския университет в Благоевград.

Отявленият противник на вписването на българите в конституцията на Северна Македония Жидас Даскаловски е гражданин на България от над 20 години, предаде БГНЕС.

Проф. Даскаловски е съветник по външната политика на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова. Той получава българско гражданство на основание български произход през далечната вече 2003 г., подновил е паспорта си през 2022 г.

Професорът е преподавател по геополитика и съвременни политически системи във Факултета по сигурност на университета "Св. Кл. Охридски" в Битоля.

50-годишният президентски съветник е завършил средно образование в родния си град Битоля и през 1993 г. се е записал за студент в Американския университет в Благоевград и е завършил политология. Получавал е стипендия от фондация "Отворено общество" за отлични студенти от Източна Европа. Веднага след завършването си в България, през 1997 г. отново като стипендиант на "Отворено общество", продължава да учи в Централно-Европейския университет в Будапеща. Защитова магистратура с дипломната си работа „Македонският национализъм към края на 19-и и началото на 20-и век", пише 24часа.