Прокуратурата във Варна започна проверка по сигнал на "Историческия парк" срещу влогъра Любомир Жечев, който направи специален филм за схемите около парка. Според него прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Жечев за финансова измама. В клип, качен в социалните мрежи, той обяснява, че прокуратурата във Варна проверява "по какъв начин са събрани парите за направата на филма".

Икономическа полиция дори е започнала снемането на сведения от хора, които са си купили билет за филма "Исторически парк - Царството на Освободителя", направен от влогъра. Това е станало по искане на районната прокуратура във Варна, която е получила сигнал от "Исторически парк" за това, че набирането на пари за създаването на филма е финансова измама. Тезата, изложена в сигнала на “Исторически парк”, е, че хората, които са си купили билет за филма на Жечев, са били измамени, защото всъщност са искали да ги инвестират или дарят в полза на парка.

Във филма "Исторически парк - Царството на освободителя" Любомир Жечев разказва историята на "Исторически парк" и неговия изпълнителен директор Ивелин Михайлов, включително и чрез интервюта с бивши и настоящи членове на общността около парка. Той разглежда обвиненията срещу парка, че е финансова схема, която се финансира чрез  продажба на акции и масово теглене на потребителски кредити от физически лица.

Ивелин Михайлов, който се води идеолог на партия “Величие” и в момента е кандидат-депутат, и представителите на "Исторически парк" твърдят, че дейността им е изцяло законна и те са жертва на репресии, пише segabg.com. В дните преди премиерата на филма представители на парка поискаха от Жечев да спре прожекцията, защото оттеглят позволението си да участват в него, макар кадрите с тях вече да са били записани с тяхно знание, а самият филм да е бил готов. В крайна сметка филмът направи пет прожекции, преди да се появи в интернет.

 

Ютуб свали филма "Историческия парк" заради жалба на Киро БрейкаПредстои обжалване