В периода на започналите всекидневни изследвания на полевите показател на водите на язовир Копринка, в дните 23 и 24 август 2024 г. бяха установени ниски нива на разтворен кислород, като всички проби по този показател бяха под нормите за добро състояние на водното тяло. От всички взети проби най-ниски нива на кислород бяха измерени в събота на 24 август, като една от двете проби е със стойност на разтворен кислород 1.77 мг/л. По-ниските стойности могат да се обяснят с ранния час на пробонабиране и денонощната динамика на кислородното съдържание на водите във водоема, дължаща се на   процеса фотосинтеза.

През следващите дни – 25 и 26 август,  започва тенденция за повишаване на нивата на разтворен кислород и са отчетени стойности съответно: разтворен кислород - 4.47 мг/л и 4.9 мг/л, наситеност с кислород – 62% и 62.2%.  Останалите показатели запазват приблизително еднакви стойности във всички дни и са в нормите за добро състояние на водното тяло.

През следващите дни ще продължи да се извършва всекидневен мониторинг по полевите показатели, като БД „Източнобеломорски район“ ще информира своевременно за резултатите от извършените изследвания.