Родители на 28 деца от трета група в пловдивската детска градина „Буратино” поискаха оставката на директорката Димитрия Добрева. Тя ги е уведомила за решението си от следващата учебна година да смени двете им госпожи с други педагози заради въведената в забавачницата пилотна програма „Монтесори”.

„Не сме против програмата „Монтесори”. Против сме смяната на учителките. Проблемът за нас е неправилно взето ръководно решение от страна на г-жа Добрева. Не сме дискутирали дали тази смяна би била добра за нашите деца”, казват майките.

Те са писали по проблема до кмета на Пловдив Иван Тотев, до кмета на район „Централен” Георги Стаменов, с копие до обмудсмана на Пловдив Борислав Стаматов, до Регионалното управление на образованието и до Държавната агенция за закрила на детето. Казват, че са готови да не пуснат децата си на детска градина, ако тази смяна на учителките стане факт, съобщава Монитор. 

В писмото родителите питат:

„Защо желаете на всяка цена да наложите метода Монтесори и да лишите децата ни от обучаващите ги педагози, с които са изградили силна емоционална връзка от 2014г.? Благодарение на тях всички деца в групата са щастливи и доволни от тяхната адаптация, въпреки че в групата има деца с решение от ТЕЛК?”.

Майките припомнят, че програма „Монтесори” не е одобрена от Министерството на образованието. Според тях би трябвало да е личен избор на родителя дали да запише детето си да се обучава по програма „Монтесори”, а не да няма право на избор.

„Тъй като например в ДГ „Буратино” гр. Пловдив в предстоящата учебна 2017/ 2018г. и двете първи групи приемащи деца ще се обучават по програма „Монтесори” и респективно не се оставя избор на родителите и децата”, се казва в петицията им.

„Смятам, че родителите в този казус са информирани. Този казус доста дълго време се дискутира. Решение ще се намери. На последната родителска среща казаха, че ще получат решение от общината. Всеки има право да бъде неудовлетворен, въпросът е дали наистина имат това право. Понякога в дадена фирма мениджърът преценява, че тези хора, на това работно място, не са удачни”, коментира лаконично директорката Димитрия Добрева. По въпроса за поисканата й оставка, директорката уточни, че всеки има право да изразява мнение.

Снимка: Ели Крумова