Доброволците от пловдивското формирование „Национален отряд за реакция при бедствия” търсят средства за ремонт на оборудван специализиран автомобил с който да помагат при бедствия.

Те са намерили професионален противопожарен автомобил, който ще им бъде дарен,  но е с повреда и  има нужда от ремонт. Доброволното формирование беше едно от първите, които се отзоваха на помощ при унищожителните земетресения в турския град Кахраманмараш и са на терен при почти всяко природно бедствие, което се случва на територията на Пловдив и областта.

Публикуваме целия апел на доброволците, както и необходите средства, за да бъде подготвен специализирания автомобил.

„За съжаление се налага да търсим Вашата помощ и съдействие за да се справим с поредния пред нас проблем.

Както всички знаете разполагаме със МПС пригодено за противопожарен автомобил и отговарящо на всички изисквания по Наредбата за доброволните формирования.

Този автомобил е направен и оборудван от нас със собствени средства и със Ваша помощ, за което искрено благодарим.

За съжаление технически бусът не е пригоден за този начин на използване малко или много тормозът на който е подложен си оказва влияние.

Формированието ни е от пет човека за момента, а той е триместен и няма как всички да се поберем вътре когато отиваме на произшествие. Колкото и да се опитвахме да направим пространството вътре рационално и възможно за ползване на всеки един сантиметър задачата се оказа невъзможна. Към момента спрямо всяко произшествие ние сменяме нужните "аксесоари" при което освен че се губи време е и постоянно прехвърляне на техника.

Може да ни бъде дарен професионален противопожарен автомобил, но е с повреда.

Дълго мислихме дали можем да се справим с тази трудност пред нас, но решихме да опитаме и с ваша помощ да се справим.

Всеки един от нас си е дал сметка, че по-хубаво работещ и що-годе нов автомобил няма. Тук трябва да се замислим и много добре обосновано за Вас да обясним защо сме на мнение, че този автомобил си заслужава молбата ни.

Цел на закупуване: раздатъчна кутия и минимално оборудване за пожарен автомобил.

Пожарната ще се ползва за гасене на горски и полски пожари, сухи треви, контейнери, сметища и други по-леки произшествия. Все пак ние не сме професионалисти и всеки трябва да си знае възможностите. Ще се оказва съдействие и ще се работи рамо до рамо с колегите от РД ПБЗН Пловдив или други дирекции при нужда.

Защо ни трябва професионален противопожарен автомобил:

Най-важното е, че над 30 годишен изправен противопожарен автомобил от Европа би струвал над 15 000 евро с докарването му до България.

Освен това:

  1. Тази пожарна дава възможност за предвижване на целия състав на формированието.
  2. Рискът, който поемаме спрямо финансовите ни възможности лично за нас е приемлив и си заслужава.
  3. Този автомобил ще работи, ще влиза в гори, ще влиза по офроуд терени за разлика от пикапи на формирования, който се ползват като лодка за разходка.
  4. Този противопожарен автомобил ще работи съвместно с пожарния бус или самостоятелно спрямо поставените ни задачи.
  5. Пожарната разполага с воден резервоар 2800л. и пенол 300л. + осветителни мачта.
  6. В автомобила може да бъде поместена всичката ни налична техника.
  7. Тъй като микробусът не е достатъчно проходим в много ситуации в комбинация от двете МПС ще сме полезни в пъти повече.
  8. Пожарната ще се използва при възможност (все пак ние работим някъде) за пройзшествия в цялата страна.

Средствата, който можем да отделим от заплатите си са крайно недостатъчни, да не казвам мизерни за целта, която си поставяме. Все пак всеки от нас гледа семейство, а заплатата ни не е за да вършим добрини според работодателите ни.

Национален отряд за реакция при бедствия - Пловдив е част от Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Формированието ни се е стремяло и се е опитвало винаги само да посреща проблемите пред които е изправено и да ги решаваме самостоятелно, но за съжаление има ситуации в които не можем да се справим сами.

За съжаление тук ще разчитаме на помощта на всички вас които ни познавате лично или на които е познато това с което се занимаваме.

Напълно наясно сме и си даваме сметка, че в тези тежки времена всеки лев е ценен за Вас. Знаем че е трудно да отделиш за някой напълно непознат с някаква си кауза за хората.

За съжаление сумата която трябва да съберем и е непосилна за нас. Тя ще отиде за нещо с което ние ще се опитаме да помогнем на хора в нужда, ще се опитаме да помогнем в България да съществува природа. Тази година както са ми виждате беше изключително тежка за колегите от пожарната и доброволците на терен в борбата им с множеството мащабни пожари.

За съжаление ние не сме доброволно формирование към Община, което да получава субсидия от държавата. В нашата дейност и това което сме избрали да правим се иска не само желание, а и наистина голямо количество средства за техника и екипировка, които за моя радост към момента сме успяли по един или друг начин да набавим.

Лично аз като ръководител на формированието съм горд с това, че формированието и доброволците в него се екипирани с професионални лични предпазни средства с които най-вече да запазим живота и здравето си в изпълнение на задачите.

Гордея се с това, че съм заобиколен с прекрасен екип от млади хора, които в много случаи загърбват работата и семейството си за да помагат на хора и природа в нужда.

За да продължим да го правим в момента и ние имаме нужда от помощ.

Помощ, чрез която пак ще бъдем там където и когато е нужно но ще сме в пъти по-ефективни.

Сумата, която ще е нужна за постигане на целта ни е 15 000 лева.

С тези средства ще бъде закупено:

  1. Втора употреба или нова раздатъчна кутия.

Възможно е да се намери в България на цена около 3500-4000лв. Но в Европа цената е около 3000 евро.

Говорим за втора употреба или рециклирана.

2.Шлангови линия 76мм - 60м, 52мм - 200м и 25мм - 200м

Цена на шлангове:

76мм. /20м. - 127лв.

52мм. / 20м - 96лв.

25мм./20м - 38лв.

Цените са ориентировъчни.

  1. Мотопомпа за отводняване 3цола

Цени около 2000лв.

4.Моторен флекс

Цени около 2100лв.

5.Комплект за аварийно спасителна дейност "клещи на живота" - втора употреба (при наличие на средства)

Цени около 4000лв.

Ако имате желание и възможност да ни подкрепите в каузата ни, то може да го направите чрез банков превод на сума по Ваш избор по сметка:

IBAN: BG11UNCR70001522200211

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Национална Асоциация на Доброволците в Република България

Основание: МПС НОРБ-Пловдив (задължително да се впише)