
От началото на годината има лека устойчива тенденция на покачване на цените на хранителните продукти – брашното със 17%, олиото с 20%, маслото – 18%, като посоченото увеличението е на годишна база. Това каза председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов по NOVA NEWS.
Той посочи, че очаква пиковите стойности на цените да бъдат през март месец. И допълни, че на практика има нормално движещ се пазар и „по-скоро има психологическо напрежение”.
По негови думи има световна тенденция на падане на цената на захарта, а при зеленчуците има зависимост от българското предлагане и вноса от Турция и Гърция.
Иванов подчерта, че „грубата намеса в пазарния механизъм не води до добри резултати”.
„Какво означава да поддържаме една цена? Да прехвърляме ресурси от един сектор в друг”, посочи той. И подчерта, че това води до по-добра работа на неефективния сектор от ефективния, което има своите последствия.
Той допълни, че в свободния пазар ситуацията е добра, въпросът е как ние можем да развиваме нашето производство и предлагане.
„След влизането на България в еврозоната, нищо от това, което се говори като крайни варианти, няма да се случи. Пазарът ще сработи заради конкурентната среда”, коментира още Иванов. И подчерта, че пазарът е спокоен и няма фактори, които да обусловят резки промени.
Още от категорията

Наказват членовете на СИК, допуснали Георг Георгиев да гласува само със снимка на личната си карта

Откриха труп на мъж в Камено, убит преди седмици

Акценти




Отново пожар в Столипиново, този път на ул. „Бъндерица"

Моторист и пешеходка са в болница след катастрофи в Пловдив




Темите на Traffic News

Потушават бунтовете в културния сектор със 150 млн. лв.
