Перперикон беше поставен на 4-о място сред любимите древни археологически забележителности в Европа. Класацията се уповава на мнението на читателите на британския всекидневник The Guardian.

Българската забележителност се намира на 4-то място, а преди нея се нареждат руините на Фиезоле в Италия, древният град Курион в Кипър и Cairn de Petit Mont във Франция.

Всекидневникът описва Перперикон като място за общуване между богове и хора чрез страхопочитание към природата. 

"Перперикон е свещено място още преди писмената история, основано от траките през петото хилядолетие преди Христа. Той е една от най-големите крепости в Европа и най-вероятно е бил място за поклонение пред Дионис, което си е съперничело с Делфи, а по-късно е приютявало римляни, готи и българи. Древните водопроводи и жертвени обреди ми се сториха завладяващи, а гледката към околните гори на полегатите върхове на Родопите - зашеметяваща", разказва за любимата си археологическа забележителност Гергана пред The Guardian.

На пето място се нарежда Хераклея Линкестис в Северна Македония, следвано от руините във Филипи, Гърция. След това в класацията са Долменът на Менга в Испания, Кромлехът на Алмендрес в Португалия и древният град Гланум във Франция. Последното място е заето от Ла-Хуг-Би в Джърси.